RASTU TENZIJE U UKRAJINI: Amerika tvrdi da Rusi mogu napasti SVAKOG TRENUTKA
Ukrajina, Foto: Printscreen/Twitter

NAPETO

RASTU TENZIJE U UKRAJINI: Amerika tvrdi da Rusi mogu napasti SVAKOG TRENUTKA

Šta znamo do sada

Objavljeno: 09:59h

Situacija u Ukrajini se ne smiruje, a tenzije samo nastavljaju da rastu.

Šta znamo do sada

*Zelenski se sa liderima sastao na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu

*Noćas odjeknulo više eksplozija u Donjecku

*Zelenski održao hitan sastanak sa Makronom

*OEBS: Više od 1.400 eksplozija u Donjecku i Lugansku

*Zelenski pozvao Putina na sastanak

*Nemačka, Francuska i Austrija upozorile građane da napuste Ukrajinu

*Zelenski se sa liderima sastao na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu

*Rostovska oblast uvela vanredno stanje

*Lugansk i Donjeck doneli ukaze o opštoj mobilizaciji

Situacija u Ukrajini se i danas ne smiruje. Samoproglašene republike Lugansk i Donjeck juče su donele ukaze o opštoj mobilizaciji stanovništva, dok deo civila još od petka uveče pristiže u Rostovsku oblast. U međuvremenu je još nekoliko regiona u Rusiji počelo da prima ljude iz Donbasa u svoje kampove, a većina njih uvela je stepen visoke pripravnosti zbog velikog priliva izbeglica.

I dok se situacija u Donbasu zahuktavala, zapadni lideri su se okupili na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, a jedan od učesnika bio je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. On je tokom obraćanja iskoristio priliku da pozove Putina na razgovor, a uputio je i oštru poruku NATO tražeći od članica da budu iskrene prema Ukrajini po pitanju ulaska u Alijansu.

Rusi održali vojne vežbe

Juče je ceo svet pratio izvođenje ruskih vojnih vežbi tokom kojih je lansirano nekoliko balističkih i supersoničnih raketa. Izvođenje vežbi nadgledao je Vladimir Putin zajendo sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, prenosi Telegraf.

Napad na civile?

Dopisnik agencije RIA prenosi da se na periferiji Donjecka navodno čuju zvuci artiljeriskih eksplozija.

Vojska u Lugansku saopštila je da je selo Pionerski navodno bilo na meti ukrajinskih snaga, a kako oni navode tom prilikom su nastradala i dva civila.

Korona među izbeglicama

Nekoliko izbeglica iz Donbasa testirano je pozitivno na korona virus, saopštile su vlasti.

Skoro 900.000 brzih testova na korona virus poslato je u Rostovsku oblast u kojoj se nalazi najveći broj izbeglica.

Bajden danas drži sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost

Bela kuća saopštila je da bi Rusija mogla u svakom trenutku pokrenuti napad na Ukrajinu i da će američki predsednik Džozef Bajden danas održati sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, kako bi razmotrili trenutnu situaciju.

Strateške nuklearne snage Rusije održale su juče vežbe koje je nadgledao predsednik Vladimir Putin, a Vašington optužuje ruske trupe, grupisane duž ukrajinske granice, da se približavaju i da su spremne za neposredno dejstvovanje, preneo je Rojters.

Džonson: Rusija planira najveći rat od 1945. godine

Premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je da dokazi upućuju na to da Rusija planira "najveći rat u Evropi od 1945. godine".

Obaveštajne službe sugerišu da Rusija namerava da pokrene invaziju koja će ciljati ukrajinski glavni grad Kijev, rekao je Džonson.

Blizu 200.000 ruskih vojnika duž ukrajinske granice

Najnovije procene američke vlade sugerišu da je između 169.000 i 190.000 ruskih vojnika sada stacionirano duž ukrajinske granice, kako u Rusiji tako i u susednoj Belorusiji, međutim, ova brojka uključuje i pobunjenike u istočnoj Ukrajini, piše BBC.

Džonson je takođe rekao da će Velika Britanija uvesti još sveobuhvatnije sankcije Rusiji nego što je to ranije bilo sugerisano. On je rekao da će Velika Britanija i SAD zaustaviti ruske kompanije da "trguju funtama i dolarima", potez za koji je rekao da bi jako pogodio Rusiju.

1 / 5 Foto: Profimedia

Izbeglice nastavljaju da pristižu

Izbeglice iz Donbasa smeštene su u 92 prihvatna centra u Rostovskoj oblasti, rekao je vršilac dužnosti načelnika Ministarstva za vanredne situacije Rusije Aleksandar Čuprijan.

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga raspoređene na istoku Ukrajine u regionu Donbasa nalaze se u stanju pune borbene pripravnosti, a vlada u Kijevu nastavlja da jača svoje vojno prisustvo na tom području, izjavio je jutros Ivan Filiponenko, portparol samoproglašene Narodne Republike Lugansk (NRL).

- Prema proverenim informacijama, glavnokomandujući združenih ukrajinskih snaga general-pukovnik Aleksander Pavlijuk naredio je punu borbenu pripravnost. Dobili smo nove informacije da ukrajinske oružane snage jačaju svoje vojno prisustvo na ovom području - navodi se u saopštenju milicije samoproglašene NRL objavljenom na mreži Telegram, prenosi TASS.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.