MAKRON: Francuska će povući vojnike iz Malija, ali ostaje u regionu
Emanuel Makron, Foto: Profimedia

POVLAČENJE?

MAKRON: Francuska će povući vojnike iz Malija, ali ostaje u regionu

Evropske države koje deluju u okviru snaga Takuba navele su u zajedničkom saopštenju da nisu ispunjeni "politički, operativni i pravni uslovi da bi efikasno nastavili vojni angažman u borbi protiv terorizma u Maliju"

Objavljeno:

Predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je danas da će Francuska povući svoje vojnike iz Malija, ali će zadržati vojno prisustvo u susednim zapadnoafričkim zemljama.

"Ne možemo ostati vojno uključeni" zajedno sa prelaznim vlastima Malija sa kojima "ne delimo strategiju i ciljeve", rekao je Makron na konferencije za novinare u Parizu.

Francuska ima oko 4.300 vojnika u regionu Sahel, uključujući 2.400 u Maliju, u okviru operacije Barkan, koja se proteže na pet zemalja u regionu - Burkini Faso, Čadu, Maliju, Mauritaniji i Nigeru.

1 / 6 Foto: Profimedia

U Maliju se od 2013. godine nalazi mirovna misija UN. Istovremeno sa tom misijom Francuska takodje od 2013. godine predvodi vojnu akciju protiv borbenih grupa ekstremističkih organizacija koje su zavladale područjima na severu te zemlje.

Evropski lideri rekli su da će se trupe vojne operativne grupe pod nazivom Takuba povući iz Malija.

Tenzije su porasle izmedju Malija, njegovih afričkih suseda i Evropske unije, posebno nakon što je prelazna vlada te zapadnoafričke zemlje dozvolila rasporedjivanje ruskih plaćenika grupe Vagner (Wagner) na svojoj teritoriji.

Evropske države koje deluju u okviru snaga Takuba navele su u zajedničkom saopštenju da nisu ispunjeni "politički, operativni i pravni uslovi da bi efikasno nastavili vojni angažman u borbi protiv terorizma u Maliju".

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.