SATELITSKI SNIMCI PRATE KRETANJE RUSKIH TRUPA: Koliko je zemlja zaista spremna da napadne Ukrajinu? (FOTO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Alif News

TENZIJA RASTE

SATELITSKI SNIMCI PRATE KRETANJE RUSKIH TRUPA: Koliko je zemlja zaista spremna da napadne Ukrajinu? (FOTO)

Prisustvo trupa najbolje se vidi po satelitskim snimcima i šatorima koji su raspoređeni kod granice

Objavljeno:

Satelitski snimci navodno pokazuju da Rusija nastavlja da gomila svoju vojsku u blizini granice sa Ukrajinom. Snimci koji je načinio "Maxar Technologies", koji već nedeljama prati kretanje ruskih trupa, objavio je snimke nastale u nedelju i ponedeljak, koji navodno pokazuju povećanu aktivnost ruske vojske u regionu.

Navodno su dopremljene dodatne trupe i borbeni helikopteri, ali i bombarderi u blizinu granice.

Procenjuje se da je Rusija pozicionirala oko 130.000 trupa, koje su opremljene "od glave do pete". Tu su i tenkovi, artiljerija, pripremljene su poljske bolnice i sva logistička podrška. Uključeno je i 30.000 trupa, koje učestvuju u vojnim vežbama u Belorusiji.

Američki zvaničnici kažu da Rusija ima dovoljno trupa da napadne Ukrajinu u bilo kom trenutku. Međutim, Rusija i dalje odlučno demantuje da planira invaziju.

Trupe u pokretu

Izveštaji ukazuju da su ključne jedinice, koje su neophodne za invaziju, u pokretu, i da se proteklih dana pomeraju ka poziciji gde su borbene jedinice. Veruje se da su tu čak i radionice za popravku tenkova, kao i mašinerija za čišćenje blata, te i poljske bolnice sa zalihama krvi.

Neki analitičari za BBC kažu da postavljanje poljskih bolnica, koje su opremljene i ljudstvom, glavni indikator da se sprema za napad. Ipak, ostaje nejasno da li je u svim područjima, gde su uočene ruske trupe, postoje sve neophodne jedinice, bolnice, i sve što je neophodno za invaziju.

Mediji pišu da jedinice koje stižu iz čitave Rusije dolaze u pomoć 35.000 vojnika, koji su trenutno smešteni u blizini granice sa Ukrajinom.

Neke jedinice su navodno putovale hiljadama kilometara i stigle su sa ruskog dalekog istoka.

Veliki deo teške mehanizacije dovezen je železnicom, neki prolaze kroz Kursk, otprilike 130 kilometara od granice sa Ukrajinom. Druga vozila stigla su drugom kroz region Bijanska.

Većina veruje da Rusija ima nagomilano oko 100.000 trupa i više kod granice.

Prošle sedmice pojedini zapadni zvaničnici rekli su da je taj broj dostigao 130.000 hiljada, što je za 30.000 više od njihove prethodne procene.

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da je Rusija premestila polovinu svojih borbenih trupa kod granica sa Ukrajinom i Belorusijom.

I Ukrajina "barata" istim ciframa. Navode da je oko 112.000 kopnenih trupa prisutno, i oko 18.000 marinaca i vazduhoplovaca.

Osim regularnih ruskih trupa, broje i oko 15.000 ruskih separatista u regionu Donjecka i Luganska. Dok Ukrajina veruje da separatista ima mnogo više.

U decembru, podaci američkih obaveštajaca sugerisali su da Rusija u veoma kratkom roku može da poveća broj trupa na čak 175.000.

Brojni eksperti veruju da bi invazija u punom obimu, praćena okupacijom dobrog dela ili cele Ukrajine, zahtevala mnogo više trupa od onih koje su trenutno angažovane.

1 / 5 Foto: Profimedia

Pogled sa neba

Prisustvo trupa najbolje se vidi po satelitskim snimcima i šatorima koji su raspoređeni kod granice. Šatori u kojima neko boravi se greju, što se može videti po snegu koji se topi na vrhu šatora.

Isto tako, moguće je videti i tenkove, ali i vojsku koja vežba.

Oklopna vozila mogu da se prepoznaju po obliku, ali vidljivi su i tragovi guma u blatu, koji jasno ukazuju na to da su trupe u pokretu.

Navodno su sateliti detektovi i pojačanu aktivnost na području Krima, gde je navodno stiglo dodatnih 10.000 vojnika krajem januara i početkom februara.

Veruje se da obuhvataju pešadiju i vazdušno-desantne snage, a neke jedinice su stavljene u najviši stepen pripravnosti.

Gomilanje trupa i u Belorusiji

Zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije trebalo bi da traju do 20. februara, a svetu je poznato da su beloruski i ruski predsednik u dobrim odnosima, jer je Lukašenko i otvoreno podržao Putina.

Kijev, prestonica Ukrajine, udaljen je svega 150 kilometara od granice sa Belorusijom, pa stručnjaci kažu da ove vojne vežbe pomažu da se "uvežba" misija protiv Ukrajine.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg rekao je da je 30.000 borbenih trupa stiglo u Belorusiju i da je ovo najveće premeštanje još od doba Hladnog rata.

Satelitski snimci navodno pokazuju ruske bacače balističkih raketa kratkog dometa Iskander u blizini Jelska u Belorusiji, manje od 70 kilometara od granice sa Ukrajinom. Isto tako, Rusija je poslala u Belorusiju i munijicu, PVO, i medicinsku pomoć.

Jaki i na moru

Rusija održava i pomorske vežbe od Atlantika do Pacifika, koje traju do februara. Šest brodova ruske mornarice prošli su Lamanš u januaru, a sada su u Crnom moru.

Oni su u stanju da desantuju glavne borbene tenkove, ljudstvo i oklopna vozila.

Ruska crnomorska flota saopštila je u subotu da je više od 30 brodova započelo vežbe u blizini Krima.

Visoki ruski vojni zvaničnik je u ponedeljak rekao da je Rusija spremna da otvori vatru na strane brodove i podmornice koje ilegalno ulaze u njene teritorijalne vode. Moskva je izdala priobalna upozorenja navodeći raketne i vatrene vežbe u Crnom moru.

Neki analitičari kažu da bi amfibijsko iskrcavanje ruskih trupa bilo izuzetno teško i da bi pomorske snage mogle biti "finta" za odvlačenje ukrajinskih kopnenih snaga od verovatnijih ruta napada na kopnu.

Podsetimo, rusko ministarstvo odbrane danas je saopštilo da će deo trupa biti povučen, jer su vojnici završili sa vežbama i biće vraćeni u svoje baze.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.