"NEMA KONKRETNE REAKCIJE": Rusija odbila kolektivni odgovor članica NATO-a!
Rusija i Amerika, Foto: Profimedia

PROTIV

"NEMA KONKRETNE REAKCIJE": Rusija odbila kolektivni odgovor članica NATO-a!

Evropska unija insistira na tome da Rusija razmotri zajednički odgovor na pismo Lavrova, saopštio je portparol EU Peter Stano.

Objavljeno:

Moskva ne može da prihvati kolektivni odgovor članica NATO o poštovanju principa bezbednosti i čeka detaljnu reakciju svake zemlje kojoj je pismo upućeno.

Ovo je navedeno u saopštenju, objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i šef evropske diplomatije Žozep Borelj 10. februara poslali su nam ono što su predstavili kao odgovor na pismo ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, upućeno 28. januara o realizaciji principa jednake i nedeljive bezbednosti od strane zapadnih zemalja. U dobijenim 'dokumentima' nema konkretne reakcije na direktno postavljeno pitanje. Umesto toga, predlaže nam se da stupimo u dijalog o jačanju bezbednosti", precizirano je u saopštenju portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

Ona je podsetila da je pismo šefa ruske diplomatije poslato ministrima spoljnih poslova 37 zemalja Evrope i Severne Amerike. U njemu je posebno naglašeno da Moskva očekuje detaljan odgovor na nivou svake države.

"Stoga ne možemo da prihvatimo 'kolektivni' odgovor koji podseća na 'kolektivnu odgovornost'. Čekamo detaljnu reakciju na pitanje koje smo postavili od svakog adresata", navodi se u saopštenju. Zaharova ističe da se ruska strana nije obraćala Stoltenbergu i Borelju lično.

"Pod dokumentima OEBS-a i Rusija-NATO u kojima je fiksiran princip nedeljivosti bezbednosti stoje potpisi lidera država i vlada odgovarajućih zemalja. U OEBS-u države učestvuju svaka za sebe i tako su se i obavezale da neće jačati svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih", konstatuje ona.

EU insistira da Rusija razmotri kolektivni odgovor

Evropska unija insistira na tome da Rusija razmotri zajednički odgovor na pismo Lavrova, saopštio je portparol EU Peter Stano.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Zauzeli smo jasan stav. Članice EU dobile su pisma sa nekim zahtevima i pitanjima. Mi smo odlučili da odgovorimo ministru Sergeju Lavrovu zajedničkim pismom koje je potpisao (šef evropske diplomatije Žozep) Borelj", rekao je Stano.

On je precizirao da "pismo koje je predato u ime šefa evropske diplomatije, sadrži poruku svih 27 članica EU".

"Ne znam da li je Lavrov bio pročitao taj odgovor u momentu kada se izjasnio o njegovoj formi, ali smatram da ako je strana zainteresovana za rešavanje sukoba diplomatskim naporima, kao što treba da bude slučaj danas 2022. godine, onda se neće fokusirati na formatu, nego će analizirati sadržaj i razmisliće o predlozima", istakao je Stano.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je 28. januara pismo šefovima diplomatija Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i brojnih evropskih zemalja u kome je objasnio principe nedeljivosti bezbednosti. On je tada zatražio odgovor od svake zemlje pojedinačno.

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.