"PRAVE RAZLOGE ZNA VEROVATNO SAMO PUTIN": Portparol EU o gomilanju RUSKE VOJSKE na granici sa Ukrajinom!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

Eu

"PRAVE RAZLOGE ZNA VEROVATNO SAMO PUTIN": Portparol EU o gomilanju RUSKE VOJSKE na granici sa Ukrajinom!

U Briselu konstatuju da Ukrajina nikome nije pretnja, a da "EU niti Zapad nisu uucinili ništa da bi se Rusija osećala ugroženo"

Objavljeno:

Trenutno gomilanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom, iz ugla EU-a je "neisprovocirano, neopravdano i veoma ozbiljno", ocenio je portparol EU, Peter Stano.

Na pitanje evropskih medija da li u Briselu trenutne ruske aktivnosti vide kao "imperijalističke" namere prema Ukrajini ili je to odraz "bezbednosne zabrinutosti" zbog NATO-a i drugih EU zemalja, Stano kaže da prave razloge za to zna verovatno samo Vladimir Putin.

1 / 8 Foto: Profimedia

"Gomilanje tako velikih vojnih snaga na granici sa susednom državom je potpuno neisporovocirano, neopravdano i kao što je već izjavio visoki predstavnik Borelj, oni nisu tamo da bi popili kafu ili bili na pikniku.

U pitanju je nešto ozbiljno, ali sa naše tačke gledišta apsolutno nema potreba za tako velikom koncentracijom vojnika i vojne mašinerije”, poručio je Stano.

U Briselu konstatuju da Ukrajina nikome nije pretnja, a da "EU niti Zapad nisu uucinili ništa da bi se Rusija osećala ugroženo".

Stano dodaje da su EU i njene članice "jasne i koordinisane u poruci Moskvi da ovakva neisprovocirana, i neopravdana akcija mora da stane", kao i da žele da se angažuju u razgovorima sa Moskvom bez obzira na ruske motive.

Povodom nedavnog sastanka predsednika Putina sa predsednikom Kine Si đinpingom u Briselu Stano ocenjuju da svako ima pravo da se sastanke sa svakim ako to radi u interesu jačanja mira, stabilnosti i multilateralnih pravila.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Zemlje mogu slobodno da razvijaju međusobnu saradanju i bezbednosne aranžamane. To isto važi i u trenutnoj situaciji sa Rusijom i Ukrajinom. Ako odluče da sarađuju za dobrobit globalnog mira i bezbednosti onda nemamo ništa protiv", zaključio je Stano.

U Briselu dodaju da je poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Moskvi koordinisana sa kancelarijom šefa diplomatije EU Žozepa Borelja, koga su zemlje članice zadužile da bude koordinator između EU, NATO, SAD i drugih međunarodnih partnera u situaciji bezbednosne krize na Istoku Evrope.

1 / 7 Foto: Profimedia

Bonus video:

05:25

Đogani se dotakao ćerke pričavši o Darku i Svenu

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.