UZNEMIRUJUĆE REČI DŽOA BAJDENA: NIKAKO NIJE DOBRO!
Džo Bajden, Foto: Profimedia

važno

UZNEMIRUJUĆE REČI DŽOA BAJDENA: NIKAKO NIJE DOBRO!

Bajden je skrenuo pažnju i na danak koji je virus uzeo Amerikancima od početka pandemije

Objavljeno:

Skoro dve godine nakon pandemije kovida 19, Sjedinjene Američke Države su u petak dostigle premašile broj od 900.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa nakon naleta visoko zarazne varijante omikrona, manje od dva meseca pošto su dostigle 800.000.

Prema najnovijim podacima koje je prikupio Univerzitet Džons Hopkins, 901.388 Amerikanaca je podleglo koronavirusu u poslednje dve godine, što je broj veći od broja stanovnika velikih američkih gradova kao što su San Francisko, Indijanapolis i Šarlot.

Ova vest dolazi 13 meseci od početka vakcinacije u SAD. Do danas je 212.481.465 Amerikanaca ili 64,3 odsto zemlje potpuno je vakcinisano.

Dana 4. februara, ukupno 4.151 Amerikanac je umro od virusa, sa sedmodnevnim prosekom od 3.391 smrtnog slučaja dnevno, što je najveći broj od januara 2021, prema podacima univerziteta.

SAD imaju najveći prijavljen broj smrtnih slučajeva od bilo koje zemlje na svetu. Brazil je sledeći sa otprilike 630.000 prijavljenih smrtnih slučajeva od kovida 19, a iza njega je Indija sa otprilike 500.000 prijavljenih smrtnih slučajeva.

Crni rekord podstakao je obraćanje predsednika Džozefa Bajdena, koji je izrazio žaljenje zbog onih koji su umrli i molio Amerikance da se vakcinišu.

- Danas naša nacija obeležava još jednu tragičnu prekretnicu – 900.000 američkih života odneo je kovid 19. Bili su to voljene majke i očevi, bake i deke, deca, braća i sestre, komšije i prijatelji. Svaka duša je nezamenjiva - rekao je on u saopštenju objavljenom u petak uveče.

1 / 4 Foto: Profimedia

Bajden je skrenuo pažnju i na danak koji je virus uzeo Amerikancima od početka pandemije.

- Posle skoro dve godine, znam da je emocionalnu, fizičku i psihološku težinu ove pandemije bilo neverovatno teško podneti. Znam kako je buljiti u praznu stolicu kod kuhinjskog stola - rekao je predsednik SAD.

Bajden se zahvalio za preko 250.000.000 Amerikanaca koji su „požurili“ i primili najmanje jednu vakcinu, tvrdeći da zbog toga spaseno više od milion života.

- Možemo spasiti još više života i poštedeti bezbroj porodica od najdubljeg bola koji se može zamisliti ako svako uradi svoj deo posla. Pozivam sve Amerikance: vakcinišite se, vakcinišite svoju decu i primite dopunsku vakcinu ako ispunjavate uslove. Besplatno je, lako i efikasno - i može spasiti svoj život i živote onih koje volite - izjavio je Bajden.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.