"NAJGORE POSLEDICE ZARAZE SU IZA NAS": Još jedna evropska zemlja UKIDA MERE protiv kovida!
Švedska, Foto: Profimedia

POPUŠTANJE MERA

"NAJGORE POSLEDICE ZARAZE SU IZA NAS": Još jedna evropska zemlja UKIDA MERE protiv kovida!

Ministar zdravstva Lena Halengren rekla je da će na snazi ostati pojedine preporuke, kao što su vakcinacija i samoizolacija tokom bolesti

Objavljeno:

Švedska će sledeće sedmice ukinuti ograničenja uvedena zbog kovida 19, uprkos rekordnim brojevima zaraženih i usled oslanjanja na to da će buster doze vakcina protiv virusa korona i visoka stopa ranijih infekcija zadržati stabilan broj hospitalizacija.

Trenutna ograničenja, među kojima su skraćeno radno vreme kafića i restorana i ograničavanje broja ljudi na većim događajima u zatvorenom na 500, produžena su prošlog meseca do 9. februara.

- Vreme je da ponovo otvorimo Švedsku - izjavila je švedski premijer Magdalena Anderson.

Magdalena Anderson
foto: Profimedia

Ona je na konferenciji za novinare u Stokholmu rekla da će stope infekcije ostati visoke, ali da su, sudeći po svemu, "najgore posledice zaraze iza nas", javio je Rojters.

Usled širenja omikron soja virusa korona, u Švedskoj je poslednjih mesec dana često registrovan rekordan dnevni broj zaraženih, zbog čega je zdravstveni sistem bio pod pritiskom, ali u manjim razmerama nego što je to bio slučaj u prethodnim talasima epidemije.

Švedska se u početku oslanjala na uglavnom dobrovoljne mere, usredsređene na dobru higijenu i fizičku distancu, ali je u kasnijim talasima postepeno uvodila stroža ograničenja.

1 / 6 Foto: Profimedia

Ministar zdravstva Lena Halengren rekla je da će na snazi ostati pojedine preporuke, kao što su vakcinacija i samoizolacija tokom bolesti.

Ona je naglasila da će mere biti strože za lica koja nisu vakcinisana protiv kovida 19.

Podsetimo, Danska je u utorak postala prva zemlja u EU koja je ukinula sva ograničenja koja su uvedena zbog virusa korona.

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.