GDE JE NESTALA SESTRA KIM DŽONG UNA? Mnogi se pitaju da li je namerno SKLONJENA ili čak DEGRADIRANA!
Kim Jo Džong, Foto: Profimedia

SEVERNA KOREJA

GDE JE NESTALA SESTRA KIM DŽONG UNA? Mnogi se pitaju da li je namerno SKLONJENA ili čak DEGRADIRANA!

Ranije, slabo poznata medijima i javnosti, Kimova sestra je za kratko vreme počela vrtoglavo da napreduje, posebno nakon što je njen brat došao na vlast

Objavljeno:

Već nekoliko meseci javnost nije imala mnogo prilika da vidi sestru severnokorejskog lidera Kim Jo Džong. Mnogi su počeli da se pitaju gde je ona i da li je možda namerno sklonjena ili čak degradirana.

Jedni veruju da je ona degradirana zbog opšteg neuspeha domaće politike, dok drugi smatraju da ju je brat namerno sklonio iz straha, jer je njen uticaj i autoritet u narodu počeo da raste.

Sve česće su i glasine da je upravo Kim Jo Džong naslednica svog brata, međutim stručnjaci smatraju da bi ovi navodi mogli da budu opasni po nju, budući da se na taj način degradira moć lidera.

Oks Gjong Seob, analitičar južnokorejskog instituta u Seulu rekao je da je Kim veoma zabrinut zbog slabog uspona na svojoj vlasti.

Ovakav razvoj događaja i njen nestanak su veoma čudni, posebno jer se očekivalo da će ona na poslednjoj sednici Politbiroa, koji je održan juče, postati ravnopravni član ovog tela koji okuplja sve visoke zvaničnike u zemlji.

Upravo na ovim sastancima donose se najvažnije državne odluke, a na jednom od njih 2013. godine Kim je doneo odluku o pogubljenju svog ujaka.

Na prošlogodišnjem kongresu, Kim Jo Džong, za koju se veruje da ima oko 32 godine, viđena je kako sedi na podijumu rezervisanom za visoke zvaničnike. Međutim, na spisku za predstojeći kongres, na kom se nalazi 30 najuticajnijih imena u Severnoj Koreji, uključujući i lidera Kim Džong Una, njegove sestre nije bilo.

Ona nije isključena iz politike, što je bila sudbina mnogih zvaničnika koji su zasmetali Kimu, budući da je još uvek član Centralnog komiteta stranke. Mnogima je međutim bilo čudno što ju je državni medij nakon njene izjave u kojoj kritikuje Južnu Koreju, potpisao kao potpredsednicu odeljenja stranke, što je niži čin od njene prethodne funkcije prvog zamenika.

Kim Džong Un izjavio je nedavno da njegova zemlja prolazi kroz jedan od najtežih perioda u istoriji, a situacija se dodatno pogoršala nakon zatvaranja granica zbog pandemije korona virusa i prekida uvoza robe iz Kine.

1 / 9 Foto: Profimedia

Uspon Kim Jo Džong

Ranije, slabo poznata medijima i javnosti, Kimova sestra je za kratko vreme počela vrtoglavo da napreduje, posebno nakon što je njen brat došao na vlast.

Ona je stekla i svetsku slavu nakon sastanka njenog brata sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom i drugim svetskim liderima tokom 2018. i 2019. godine. Tada su medijima kružile priče da je upravo ona šef kabineta svog brata.

U Južnoj Koreji izgradila je imidž "glasnika mira" nakon što je upravo ona prisustvovala ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2018. godine, postavši na taj način prvi član vladajuće porodice koji je posetio Južnu Koreju od završetka Korejskog rata.

Pršle godine je međutim, naglo promenila kurs, pa je umesto mirnodopskih poruka, često slala preteće i oštre poruke vršeći pritisak i na Južnu Koreju i na SAD kako bi napravili ustupke u nukelarnoj diplomatiji koja je bila u zastoju.

Državni mediji u Severnoj Koreji rekli su da je ona zadužena za odnos sa Južnom Korejom, a mnogi stručnjaci smatraju da je ona zadužena i za odnose sa SAD.

Nakon čestih spekulacija o narušenom zdravlju Kim Džong Una, koji su poslednje dve godine sve češći, mnogi stručnjaci su isticali da vide nju kao budućeg naslednika svog brata. Južnokorejska špijunska agencija saopštila je da je ona druga najvažnija osoba u Severnoj Koreji, ali d aje u zemlji ne vide kao Kimovog naslednika.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Njen brat verovatno nju krivi zbog pogoršanja odnosa Severne Koreje sa drugim zemljama, posebno nakon neuspelih pregovora sa Južnom Korejom i SAD - kaže analitičar sa južnokorejskog instituata za vojna pitanja Kim Il Su.

Šta god da je razlog njenog degradiranja u Politbirou, mnogi stručnjaci smatraju da njen politički uticaj u zemlji nije promenjen upravo zbog njene veze sa porodicom Kim.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.