PUTIN SE SASTAO SA ORBANOM U KREMLJU! Poseta Moskvi u jeku KRIZE izazvala oštre reakcije u BRISELU (VIDEO)
Putin i Orban, Foto: Printscreen/Youtube/RT LIVE

TENZIJA RASTE

PUTIN SE SASTAO SA ORBANOM U KREMLJU! Poseta Moskvi u jeku KRIZE izazvala oštre reakcije u BRISELU (VIDEO)

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije danas je rekao da je moguće da će Putin govoriti o odgovoru Vašingtona na ruski predlog o bezbednosti nakon sastanka sa Orbanom

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se danas u Moskvi sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Kako prenosi TAS S, Orban i Putin planiraju da razgovaraju o razvoju bilateralne saradnje na trgovinskom, ekonomskom, energetskom i kulturnom frontu, kao i da razmene mišljenja o ključnim pitanjima u vezi sa osiguravanjem evropske bezbednosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije danas je rekao da je moguće da će Putin govoriti o odgovoru Vašingtona na ruski predlog o bezbednosti nakon sastanka sa Orbanom.

1 / 8 Foto: Profimedia

Orbanova poseta Moskvi u jeku krize na ukrajnsko-ruskoj granici izazvala je uglavnom oštre reakcije u Briselu, jer prema mišljenju analitičara, premijer Mađarske je ovim potezom ugrozio jedinstvo EU kada je u pitanju stav bloka prema Rusiji.

Danijel Hegedis, iz fondacije Nemački Maršalov fond, ocenjuje da je trenutak u kojem dolazi do ovog sastanka simboličan.

„Ovo je 11. bilateralni sastanak Putina i Orbana, a trenutak u kojem se on odigrava šalje Putinu simboličnu poruku: pokazuje mu da ga nije svaka država EU odbacila zbog krize u Ukrajini. Sličan sastanak održan je i nakon ruske aneksije Krima 2014, što je dovelo do toga da su se mnogi zapitali da li je Mađarska bila trojanski konj Kremlja na Zapadu“, kaže Hegedis za DW.

1 / 9 Foto: Profimedia

Premijer Orban želi da ovaj sastankom bude udarac kojim će ubiti dve muve. S jedne strane, on želi da održi taj poseban odnos svoje zemlje s Rusijom, a s druge, u svetlu predstojećih izbora u Mađarskoj, on želi i da zadovolji energetske potrebe svoje zemlje, odnosno da poveća količinu gasa kojom Rusija snabdeva njegovu zemlju“, dodaje Hegedis.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.