VEGANI BESNI: Novih 5 funti se prave od - LOJA!
Foto: Fonetap

životinjaska mast

VEGANI BESNI: Novih 5 funti se prave od - LOJA!

Banka je potvrdila da nova novčanica sadrži životinjski loj, koji se dobija iz životinjske masti
Objavljeno: 23:07h

Kada je Banka Engleske pokrenula svoju novu novčanicu od pet funti navela je kako je ona vodootporna, trajnija i bolja za okolinu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Nisu precizirali tada da ona sadrži i životinjsku mast. Vegane i vegetarijance ta vest nije baš obradovala.

Banka je potvrdila da nova novčanica sadrži životinjski loj, koji se dobija iz životinjske masti, najčešće goveđe, a često se koristi u proizvodnji sapuna i sveća. - U polimerima koji se koriste za izradu novih novčanica nalaze se tragovi loja - saopštila je BoE.

foto: Thinkstock

Više od 97.500 ljudi potpisalo je peticiju kojom traže da Banka Engleske prestane da koristi proizvode životinjskog porekla u proizvodnji novčanica. - Nove novčanice od 5 funti sadrže tragove životinjske masti u obliku loja. To je nedopustivo za milione vegana i vegetarijanaca u Velikoj Britaniji. Zahtevamo da odmah prestanete da koristite životinjske sastojke u proizvodnji valute koju moramo da upotrebljavamo - piše u peticiji. Banka je pompezno najavila novu novčanicu i trebalo je da označi simbolično novi početak za banku. Na novoj novčanici je pored Čerčilovog lika odštampana rečenica iz njegovog obraćanja u parlamentu u Drugom svetskom ratu, koja glasi: "Nemam ništa drugo da ponudim osim krvi, truda, suza i znoja".

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.