Bajden danas prima sudiju Brajera koji napušta Vrhovni sud SAD
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

penzionisanje

Bajden danas prima sudiju Brajera koji napušta Vrhovni sud SAD

Prema američkom Ustavu devet članova Vrhovnog suda predsednik imenuje doživotno, a potvrđuje im se imenovanje u gornjem domu Kongresa, Senatu

Objavljeno:

Predsednik SAD Džo Bajden primiće danas u Beloj kući sudiju Stivena Brejera (Stephen Breyer) koji napušta Vrhovni sud zemlje, saopšteno je iz američkog predsedništva.

Bajden će u prisustvu sudije Brejera održati govor povodom njegovog odlaska u penziju, navodi se u Bajdenovom dnevnom redu podeljenom novinarima. Američki mediji i članovi Kongresa već su juče najavili da 83-ogodišnji progresivni sudija odlazi, što je značajan događaj za Bajdena. Demokratski predsednik SAD će moći prvi put da imenuje crnu ženu u tu moćnu instituciju, kao što je obećao u predizbornoj kampanji.

1 / 5 Foto: Profimedia

To će mu omogućiti da zamrzne bar na nekoliko godina aktuelni odnos snaga u Vrhovnom sud SAD, gde ima šest konzervativnih i troje progresivnih sudija, time što će imenovati kandidatkinju mladju od Stivena Brejera.

Prema američkom Ustavu devet članova Vrhovnog suda predsednik imenuje doživotno, a potvrđuje im se imenovanje u gornjem domu Kongresa, Senatu.

Vrhovni sud je igrao veliku ulogu u SAD. On odlučuje o mnogim velikim pitanjima u društvu.

Ova uloga arbitra je dodatno dobila na značaju poslednjih godina zato što je sve veća polarizacija američkog političkog života otežava donošenje zakona o najdelikatnijim pitanjima koji su važni za celu zemlju.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.