HITNO UPOZORENJE SZO! Ako imate OVE SIMPTOME, morate kod LEKARA
Koronavirus, Foto: Profimedia

VAŽNO

HITNO UPOZORENJE SZO! Ako imate OVE SIMPTOME, morate kod LEKARA

Omikron soj je jedna od zaraznijih varijanti virusa korona, a to najbolje pokazuje i prognoza Svetske zdravstvene organizacije koja kaže da će uskoro skoro svaki drugi Evropljanin biti zaražen ovim sojem

Objavljeno:

Ono što je dobro jeste da su kliničke slike zaraženih ovim sojem uglavnom blage.

Još uvek nije sasvim jasno kakve su karakteristike omikron soja i kako utiče na koju populaciju, ali je sve izvesnije da zaobilazi i imunitet stečen vakcinacijom, te da teže pogađa nevakcinisane osobe.

Simptomi ovog soja su dobro poznati, a najčešće su to bolno i nadraženo grlo, curenje iz nosa, kašalj, zapušen nos i umor.

Jedna stvar je zanimljivo kod ovog soja, a to je da oni koji su zaraženi retko gube miris i ukus, kao štop je bio slučaj sa prethodnim varijantama ovog virusa. Jedan od najspecifičnijih simptoma je pojačano znojenje, posebno noću, kao i glavobolja, te povraćanje ili proliv, a sve ovo može, ali i ne mora da se javi.

Tedros Adhanom Gebrejesus, SZO, Koronavirus, Korona virus, Korona-virus, Covid 19, Covid-19
foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Većina slučajeva omikrona ne zahteva hospitalizaciju, ali je SZO nedavno istakla da je neophodno obratiti se doktoru ako se simptomi pogoršaju. Svetska zdravstvena organizacija navela je i nekoliko specifičnih simptoma na koje treba pripaziti, uz napomenu da se oni razlikuju zavisno od starosti pacijenta, piše "Blic žena".

"Odrasle osobe mogu da izgledaju dehidrirano, da otežano dišu i osećaju bolove u grudima, te da se žale na vrtoglavicu. Kod dece je moguće da naglo postanu zbunjena i odbijaju da jedu, a lice ili usne mogu da im poplave. Bebe možda neće prihvatiti dojenje. Svi ti simptomi upozorenje su da je potrebna hitna lekarska nega", stoji na sajtu SZO.

SZO, Koronavirus
foto: YouTube Printscreenn/World Health Organization

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.