LEKARI PATE OD POSTTRAUMATSKOG STRESA: Dr Žarko Stefan o lošem stanju u britanskom zdravstvu
Ilustracija, Foto: EPA/Ashley Crowden

teška situacija

LEKARI PATE OD POSTTRAUMATSKOG STRESA: Dr Žarko Stefan o lošem stanju u britanskom zdravstvu

Broj smrtnih slučajeva, ako se uporedi sa drugim talasom pandemije, je sedam puta manji

Objavljeno:

Jedina grupa u Britaniji za koju vakcinacija postaje obavezna su medicinski radnici. U Londonu je svaki deseti zaposleni u tom sektoru nevakcinisan. Takvom medicinskom osoblju preti otkaz ukoliko bolnice i ordinacije ne budu mogle da nađu adekvatno alternativno radno mesto. To samo pospešuje ionako užasan pritisak pod kojem zdravstvo u Britaniji radi već dve godine.

Omikron soj korona virusa prosto je projurio kroz britansku prestonicu i ostatak Britanije tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

No, treći talas pandemije polako jenjava i broj zaraženih pao je u poslednjih nekoliko dana sa 200.000 na oko 150.000 dnevno.

Broj smrtnih slučajeva, ako se uporedi sa drugim talasom pandemije, je sedam puta manji.

Dakle, broj smrtnih slučajeva dnevno u drugom talasu pandemije bio je oko 1.200, a sada je to broj smrtnih slučajeva u poslednjih nedelju dana.

To su statistike, a šta je realnost?

Doktor Žarko Stefan, britanski specijalista za porodičnu medicinu, potvrđuje da je došlo do blagog smanjenja broja zaraženih.

- To bi suštinski trebalo da se oslika na broj pacijenata u bolnicama za jednu, dve nedelje kada možemo očekivati blago smanjenje. Ono što jeste činjenica da broj pacijenata sigurno nije jednak sa prethodnim drugim talasom kada su bolnice bile u potpunom kolapsu - ističe doktor Stefan.

Bez obzira na to što je broj pacijenata u bolnicama manji, statistike pokazuju da je jedan od sedam bolničkih trustova u Britaniji na ivici kolapsa i zbog toga je i pozvana vojska u pomoć.

Doktor Žarko Stefan delimičan razlog za ovakvu situaciju vidi u značajnom povećanju broja bolovanja među medicinskim radnicima.

- Broj bolovanja zdravstvenih radnika povećan je za nekih 40 posto u odnosu na prošlu godinu. To je direktna posledica toga što u Britaniju ne postoje velike mere izolacije i što je omikron mnogo infektivniji - kaže dr Stefan.

Specijalista za porodičnu medicinu doktor Stefan smatra da su zdravstveni radnici u Britaniji sagoreli i pregoreli u ovoj pandemiji.

- Dolazi do blagog pregorevanja. Ono što viđamo ovih dana među kolegama je povećan broj kolega koji imaju post-traumatski stres sindrom i depresiju. Takođe dolazi do blagog povećanja bolesti zavisnosti među kolegama - primećuje dr Žarko Stefan.

Procenjuje se da britanskom zdravstvu nedostaje između devedeset tri i sto hiljada medicinskih radnika.

- Recimo, u urgentnom centru, gde radim dva puta nedeljno, struktura kadra tokom smene je drugačija. Reč je o lekarima, koji nisu stalni lekari, nego su agencijski lekari, koji nisu upoznati sa sistemom, tako da dolazi do blagog pada kvaliteta u samom davanju nege. U mojoj ordinaciji ne možemo uopšte da zaposlimo medicinsku sestru puno radno vreme. Imamo medicinsku sestru, koja radi dva i po dana, pošto jednostavno ne postoji neko koga možemo da zaposlimo - objašnjava dr Stefan.

Doktor Stefan ističe da se ni u ovom talasu savet pacijentima ne menja.

- Postoje neke studije da korišćenje cinka u akutnoj fazi bolesti smanjuje dužinu bolesti, ali u principu jedino što bih mogao preporučiti, što je naučno osnovano, a to je vakcinacija - zaključuje u razgovoru za RTS specijalista za porodičnu medicinu dr Žarko Stefan.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.