ODSEKLI GLAVE LUTKAMA JER SU "ANTIISLAMSKE": Novi dekret TALIBANA šokirao! (VIDEO)
Odsečene glave lutaka, Foto: Printscreen/Twitter/Zia Shahreyar l ضیا شهریار

šokantno!

ODSEKLI GLAVE LUTKAMA JER SU "ANTIISLAMSKE": Novi dekret TALIBANA šokirao! (VIDEO)

Na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se kako trgovci skidaju glave lutkama

Objavljeno:

Zvaničnici talibana u zapadnoj avganistanskoj provinciji Herat naredili su prodavnicama odeće da uklone glave lutaka iz izloga, tvrdeći da su one antiislamske.

Pokrajinski direktor ministarstva za promociju vrlina i prevenciju poroka Aziz ul Rahman rekao je u utorak za dpa ​​da se glave "moraju ukloniti".

Vlasnici prodavnica su pokušali da objasne talibanskim vlastima da cele lutke sa glavama ne krše islam jer ne predstavljaju „idole“ već se koriste samo za izlaganje odeće za prodaju, ali nisu uspeli. Prodavnice odeće su tako počele da uklanjaju glave lutaka, u skladu sa direktivom.

„Potrošili su između 80 i 120 dolara na svaku lutku“, rekao je on. „Možete ih videti u prodavnicama u svim muslimanskim zemljama.

Obeidullah Iari, šef lokalne poslovne zajednice, rekao je u ponedeljak da je oko 20 odsto prodavnica već primenilo uredbu.

Ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka, koje je nadležno za sprovođenje talibanske interpretacije islama, naložilo je prošle nedelje da se uklone glave marioneta jer su uvredljive za islam, upozoravajući da će prekršioci biti kažnjeni.

Na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se kako trgovci skidaju glave lutkama.

Talibani su već uveli stroga ograničenja u javnom životu. Vozačima je nedavno naređeno da ne puštaju muziku u vozilima i da ne primaju putnike ako ne nose hidžab.

Većina srednjih škola za žene zatvorena je ubrzo nakon što su talibani preuzeli vlast prošle godine. Mnoge žene ne mogu da se vrate na posao.

Muškarci, s druge strane, moraju da puste bradu.

Bonus video:

00:39

Deo trase kojom se kretao Matej Periš u noći nestanka

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.