KRIZA U SUDANU: Premijer Abdala Hamdok podneo ostavku nakon svega 6 nedelja
Ilustracija, Foto: Profimedia

haos u sudanu

KRIZA U SUDANU: Premijer Abdala Hamdok podneo ostavku nakon svega 6 nedelja

Hamdok, ekonomista i bivši zvaničnik Ujedinjenih nacija, postao je premijer na osnovu sporazuma koji je sklopljen sa vojskom

Objavljeno:

Svega šest nedelja otkako je ponovo došao na čelo sudanske vlade, Abdala Hamdok je podneo ostavku.

Abdala Hamdok, koji je ponovo došao na vlast zahvaljujući sporazumu sa vojskom koja ga je prethodno bila svrgla s vlasti, rekao je da je potrebno da se postigne novi sporazum o političkoj tranziciji Sudana u demokratiju, prenosi RTS.

- Rešio sam da podnesem ostavku i dam šansu nekom drugom muškarcu ili ženi koji će pomoći u ovom tranzicionom periodu - rekao je Hamdok u televizijskom obraćanju.

Ovime će Sudan zapasti u još dublju političku krizu, tri godine otkako je s vlasti svrgnut autokrata Omar el Bašir.

Hamdok, ekonomista i bivši zvaničnik Ujedinjenih nacija, postao je premijer na osnovu sporazuma koji je sklopljen sa vojskom.

Njega je vojska u puču 25. oktobra i skinula s vlasti i smestila u kućni pritvor u kom je bio sve dok nije postigao novi dogovor sa vojskom u novembru.

Tom dogovoru su se protivili mnogi demonstranti, ali i političari koji su ga prethodno podržavali. Hamdok je tada rekao da je dogovor postignut kako bi se sprečilo dalje prolivanje krvi, budući da je nekoliko desetina civila ubijeno u protestima.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.