"CRVENA LINIJA": Ovaj potez NATO-a bi predstavljao DIREKTNU PRETNJU Rusiji!
Moskva, Foto: Profimedia

DIREKTNA PRETNJA

"CRVENA LINIJA": Ovaj potez NATO-a bi predstavljao DIREKTNU PRETNJU Rusiji!

Moskva se zalaže za miran suživot i ravnopravnu saradnju sa Gruzijom, uprkos prekidu međudržavnih veza što je inicirala vlast u Tbilisiju

Objavljeno: 14:57h

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko izjavio je da bi raspoređivanje udarnih sistema NATO u Gruziji predstavljalo bi direktnu pretnju Rusiji.

On je rekao da bi za Rusiju to bila "crvena linija.

"Ulazak Gruzije u NATO i raspoređivanje udarnih sistema naoružanja na njenoj teritoriji za nas su 'crvene linije', budući da će takve akcije drastično promeniti vojno-politički odnos snaga na Južnom Kavkazu i predstavljaće direktnu pretnju bezbednosti Rusije i njenih saveznika u regionu", rekao je Rudenko.

Takođe je dodao da se Moskva zalaže za miran suživot i ravnopravnu saradnju sa Gruzijom, uprkos prekidu međudržavnih veza što je inicirala vlast u Tbilisiju.

Na samitu NATO-a u Briselu u leto 2021. godine lideri Alijanse podržali su pravo Ukrajine i Gruzije da se pridruže ovom savezu i izjavili da je potrebno da nastave reforme, ali nisu naveli vremenski okvir mogućeg ulaska ovih zemalja u organizacija.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je da će pokušaje nasilnog uvlačenja Gruzije u NATO Rusija smatrati prekoračenjem crvene linije.

Podsetimo, Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.