ŠVEDSKA I FINSKA POOŠTRILE USLOVE ZA ULAZAK U ZEMLJU: Evo do kada mere ostaju na snazi
Ilustracija, Foto: EPA / Jessica Gow

BORBA SA PANDEMIJOM

ŠVEDSKA I FINSKA POOŠTRILE USLOVE ZA ULAZAK U ZEMLJU: Evo do kada mere ostaju na snazi

Širom sveta, zvanična brojka zaraženih sada je više od 283 miliona, sa 5,41 miliona smrtnih slučajeva

Objavljeno:

Svi koji dolaze u Finsku moraju da podnesu dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv korona virusa ili dokaz o oporavku od COVID-19 u poslednjih šest meseci. Takođe, mora se dostaviti validan negativan test rađen manje od 48 sati pre ulaska.

Ova skandinavska zemlja tako ostavlja na snazi stroge mere, jer su kao i ostale evropske zemlje doživele porast broja zaraženih omrikon sojem korona virsua, javlja portal Barents Observer.

Tako kontrola unutrašnjih granica za šengenske putnike ostaje na snazi do 16. januara 2022. godine, saopšteno je iz Vlade.

Međutim, postoji nekoliko izuzetaka od novih pravila na graničnim prelazima.

Stanovnici pograničnih zajednica na kopnenoj granici sa Norveškom i Švedskom na severu mogu ući bez testiranja sve dok mogu da pruže dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19 koju je odobrila EU ili dokaz o oporavku od COVID-19 manje od šest meseci pre ulaska.

Ako nemaju pasoš za vakcinaciju, pogranični građani mogu da uđu u Finsku ako imaju potvrdu o negativnom testu na COVID-19 uzetu najkasnije sedam dana pre ulaska.

Uslovi se ne odnose na decu rođenu posle 2006. Takođe, finskim državljanima je dozvoljeno da uđu bez uslova za testiranje.

Poput Finske, i putnici u Švedskoj su upoznati sa novim pravilima ulaska koja su stupila na snagu 28. decembra. Kao glavno pravilo, na snazi ostaje zabrana ulaska putovanja u Švedsku iz svih zemalja do 31. januara. Međutim, ljudima iz zemalja EU i EEA dozvoljen je ulazak sa negativnim testom na COVID-19 ne starijim od 48 sati, saopštila je švedska policija zadužena za graničnu kontrolu.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/Ali Lorestani/TT

Deca mlađa od 12 godina su izuzeta od zahteva za testiranje. Kao i prekogranični putnici u pograničnim oblastima prema Finskoj, Norveškoj i Danskoj.

Švedska je trenutno u svom trećem velikom talasu i izbrojala je 21.247 novih slučajeva 28. decembra. Zemlja je od početka pandemije imala 1,29 miliona infekcija i 15.286 umrlih od koronavirusa.

Širom sveta, zvanična brojka zaraženih sada je više od 283 miliona, sa 5,41 miliona smrtnih slučajeva.

(Espreso/Barents Observer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.