NEMAČKA UVODI RIGOROZNIJE MERE ZBOG ŠIRENJA OMIKRONA: Postoje određena OGRANIČENJA i ZABRANE
Nemačka, Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

PANDEMIJA

NEMAČKA UVODI RIGOROZNIJE MERE ZBOG ŠIRENJA OMIKRONA: Postoje određena OGRANIČENJA i ZABRANE

Zabranjena su okupljanja više od deset osoba i na otvorenom i u zatvorenom, pri čemu se u taj broj ne uračunavaju deca mlađa od 14 godina

Objavljeno:

U Nemačkoj se uvode stroge mere kako bi se usporio talas infekcija kovidom-19 koji je pokrenula varijanta omikron.

Od danas su na snazi ograničenja okupljanja u zatvorenom i na otvorenom, a u nekoliko saveznih država zatvaraju se teretane, bazeni i noćni klubovi. Restorani i kafići radiće kraće.

Novogodišnji vatromet, koji se tradicionalno održava na otvorenome u većini nemačkih gradova, otkazan je drugu godinu zaredom, piše The Guardian.

Ograničenja privatnih okupljanja

Uvode se ograničenja i za privatna okupljanja u onim delovima zemlje u kojima nije uvedeno to pravilo uoči Božića. Zabranjena su okupljanja više od deset osoba i na otvorenom i u zatvorenom, pri čemu se u taj broj ne uračunavaju deca mlađa od 14 godina.

Ali, ova mera vrijedi samo za one koji su se cepili ili preboleli zarazukovidom-19. Onima koji se nisu cepili dopušteno je druženje s najviše dve osobe iz drugih kućanstava.

Na snazi i dalje ostaje obveza nošenja maske, koja je uvedena prije gotovo godinu dana, u trgovinama i javnom prevozu, kao i predočenje potvrde o cepljenu.

"Mogli bi imati i do 700.000 slučajeva dnevno"

Do sada se u potpunosti cepilo skoro 71% Nemaca, dok je nešto manje od 36% primilo buster dozu.

Kancelar Olaf Šolc je pre Božića postavio za cilj da se do 7. januara cepi 80% stanovništva. Ali, vlada je navela kako će to biti teško ostvarivo te da će pokušati to provesti do kraja januara.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.