PREDSEDNIK SOMALIJE SUSPENDOVAO PREMIJERA! Dan nakon javnog spora oko izbora
Mohamed Abdulahi Mohamed, Foto: Profimedia

TENZIJE

PREDSEDNIK SOMALIJE SUSPENDOVAO PREMIJERA! Dan nakon javnog spora oko izbora

Tenzije između predsednika Somalije Mohameda Abdulahi Mohameda, zvanog Farmadžo, i njegovog premijera Mohameda Huseina Roblea traju duže vreme

Objavljeno:

Predsednik Somalije Mohamed Abdulahi Mohamed objavio je danas da suspenduje premijera Mohameda Huseina Roblea, dan posle javnog spora oko dugo odlaganih izbora u toj zemlji na rogu Afrike.

"Predsednik je odlučio da suspenduje premijera Mohameda Huseina Roblea i ukine mu ovlašćenja od trenutka od kad je povezan sa korupcijom", saopšteno je iz somalskog predsedništva uz optužbe upućene premijeru da se meša u istragu oko slučaja prisvajanja zemljišta.

Tenzije između predsednika Somalije Mohameda Abdulahi Mohameda, zvanog Farmadžo, i njegovog premijera Mohameda Huseina Roblea traju duže vreme.

Juče je premijer optužio predsednika da sabotira izborni proces, posle odluke šefa države da mu oduzme zaduženje organizovanja izbora. Organizovanje izbora čeka se već duže vreme u zemlji što izaziva ozbiljnu institucionalnu krizu.

Mohamedu Abdulahiju Mohameduu, koji je predsednik od 2017. godine, istekao je mandat 8. februara, pošto nije mogao da se dogovori sa regionalnim vodjama o organizaciji izbora. Izbori u Somaliji organizovani su do sada po kompleksnom i posrednom izbornom sistemu.

Objava sredinom aprila o produženju mandata predsednika na dve godine izazvala je oružane sukobe u glavnom gradu Somalije Mogadišu.

Brojni posmatrači smatraju da kriza na vrhu države i izborna blokada skreću pažnju sa važnijih problema u Somaliji kao što je pobuna šebab grupe koja potresa zemlju od 2007. godine.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.