POLA MILIJARDE ZA RAZVOD BRAKA? Vladar Dubaija "ozbiljna pretnja" bivšoj supruzi
Vladar, Foto: Profimedia

ŠOKANTNO!

POLA MILIJARDE ZA RAZVOD BRAKA? Vladar Dubaija "ozbiljna pretnja" bivšoj supruzi

U pisanoj presudi, gospodin Džastis Mur je rekao da "jedinstveno" "glavna pretnja" za Haju i decu dolazi od šeika Mohameda bin Rašida al Maktuma, koji je takođe premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata

Objavljeno:

Vladaru Dubaija je naređeno da plati svojoj bivšoj supruzi princezi Haji i njihovoj deci nagodbu za razvod braka koja bi mogla da dostigne više od pola milijarde funti – najviše što je ikada doneo britanski sud – da ih zaštiti od pretnje koju im predstavlja.

U pisanoj presudi, gospodin Džastis Mur je rekao da "jedinstveno" "glavna pretnja" za Haju i decu dolazi od šeika Mohameda bin Rašida al Maktuma, koji je takođe premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Haja je pobegla u Britaniju u aprilu 2019. sa dvoje dece. Od tada, u nizu saslušanja vezanih za starateljstvo, pristup i finansijsku podršku, koja su do sada koštala preko 70 miliona funti pravnih troškova, sudije visokog suda su na osnovu verovatnoće utvrdile da je:

Šeik Muhamed orkestrirao otmice dvoje svoje druge dece, princeze Latife i princeze Šamse – u poslednjem slučaju sa ulica Kembridža – i podvrgao Haju kampanji "zastrašivanja".

Koristeći špijunski softver Pegasus hakovao telefone Haje i pet njenih saradnika, uključujući dva njena advokata, dok je par bio u sudskom postupku.

Njegovi agenti pokušali su da kupe imanje od 30 miliona funti pored Hajine kuće u Berkširu što je predstavljalo "veoma značajnu pretnju po njenu bezbednost".

Pozivajući se na prethodne presude, Mur, koji je naredio da šeik plati preko 250 miliona funti unapred Haji i obezbedi bankarsku garanciju od 290 miliona funti za godišnju isplatu, rekao je: "Potpuno sam zadovoljan da to znači da, iako NJ.KV (njeno kraljevsko visočanstvo Haja) i deca bi u svakom slučaju zahtevala obezbeđenje, s obzirom na njihov status i opšte pretnje terorizma i otmice sa kojima se suočavaju u takvim okolnostima, oni su posebno ranjivi i potrebno im je sigurno obezbeđenje kako bi se garantovala njihova kontinuirana bezbednost kao i bezbednost u ovoj zemlji."

"Najvažnije u ovom pogledu, i apsolutno jedinstveno, glavna pretnja sa kojom se suočavaju je od samog HH (njegovog visočanstva šeika), a ne od spoljnih izvora. Ovo je dodatno otežano punom težinom države koju mu je na raspolaganju, što se vidi iz njegove sposobnosti da koristi softver Pegasus, koji je dostupan samo vladama", dodao je.

Sudija višeg suda naložio je da se troškovi obezbeđenja Hajinog života isplaćuju unapred, a ne godišnje, jer bi to u suprotnom stvorilo situaciju u kojoj je u interesu njenog bivšeg muža bilo da smanji isplate, tako da bi to "oslabilo odbranu NJKV protiv njega ".

Haja, kojoj je u Dubaiju dato 83 miliona funti godišnje za kućnu potrošnju plus dodatak od 9 miliona funti godišnje i adhok poklone, nije tražila nikakav novac za sebe u postupku, osim da nadoknadi stvari uključujući nakit i odeću koju je izgubila usled bračnog sloma.

Detalji o njenoj potrošnji obezbeđeni za postupak uključuju 6,7 miliona funti plaćenih četvorici službenika obezbeđenja tokom njenog braka sa šeikom Mohamedom nakon što su je navodno ucenjivali zbog afere koju je imala sa jednim od njih. Sud je ranije čuo za aferu i za telefonski poziv koji joj je šeik uputio u vezi sa tim i koji ju je "prestrašio". Njen bivši muž je kritikovao njenu upotrebu sredstava sa dečjih računa za plaćanje navodnih ucenjivača. Mur se nije čuo ni sa kim od navodnih ucenjivača, ali je rekao, iako bi bilo "poželjnije" da je Haja koristila sopstveni novac.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/GARDIJAN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.