Pritvorena Palestinka koja je nožem napala jevrejskog naseljenika u Hebronu
Devojka, ilustracija, Foto: printscreen Twitter

dolijala

Pritvorena Palestinka koja je nožem napala jevrejskog naseljenika u Hebronu

Kako je navedeno u saopštenju granične policije, Palestinka je napala 38-godišnjeg jevrejskog naseljenika u podeljenom gradu Hebronu

Objavljeno:

Izraelska policija pritvorila je danas 65-godišnju Palestinsku koja je nožem ubola i lakše ranila jednog jevrejskog naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, posle dva dana nasilja širom te teritorije.

Kako je navedeno u saopštenju granične policije, Palestinka je napala 38-godišnjeg jevrejskog naseljenika u podeljenom gradu Hebronu.

Palestinci nisu komentarisali odmah taj incident na kontrolnom punktu kraj svetilišta koje Jevreji zovu Grobnica patrijarha, a muslimanu džamija Ibrahimi u najvećem gradu na Zapadnoj obali,čestom poprištu sukoba izmedju dva naroda.

Tamo živi više od 200.000 Palestinaca, a nekoliko stotina radikalnih jevrejskih naseljenika ultrancionalista, stanuje u samom centru pod jakom zaštitom izraelske vojske.

Današnjem napadu prethodilo je nasilje širom Zapadne obale.

U četvrtak uveče ubijen je jevrejski naseljenik Jahuda Dimentman na koga su pucali naoružani Palestinci kraj napuštenog jevrejskog naselja, što je izazvalo osvetu naseljenika u petak u kojoj je dvoje Palestinaca ranjeno.

Izraelski lideri su obećali da će pronaći napadače i pojačali su snage širom severnog dela Zapadne obale.

Palestinska novinska agencija Vafa (Wafa) je danas javila da su zatvoreni putevi izmedju gradova Nablusa i Dženina i da se napadači traže u okolnim selima.

U proteklim mesecima povećan je broj napada nožem na Izraelce i jedan ultraordoksni Jevrejin teško je početkom ovog meseca ranjen ispred Starog grada u Jerusalimu, a palestinskog napadača su ubili izraelski policajci.

Prošle nedelje je 14-godišnja Palestinka ubola nožem i lakše ranila Jevrejku ; u istočnom Jerusalimu.

Nasilje jevrejskih naseljenika protiv Palestinaca se pojačalo tokom jeseni i posebno u novembru, kada su jevrejski naseljenici napali grupu palestinskih poljoprivrednika palicama i biber sprejom na Zapadnoj obali i ranili četvoricu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalimi Zapadnu obalu u Šestodnevom ratu 1967. godine.

Na toj teritoriji živi više od 700.000 jevrejskih naseljenika, a Palestinci nameravaju da ne obe te teritorije osnuju svoju nezavisnu državu.

Veći deo medjunarodne zajednice smatra jevrejska naselje nelegalnim i preprekom za mir.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.