Austrija usvojila zakon o eutanaziji
Ilustracija, Foto: Profimedia

SMRTONOSNI LEK

Austrija usvojila zakon o eutanaziji

Novi zakon o eutanaziji sadrži nekoliko uslova koji moraju biti ispunjeni

Objavljeno:

Austrijski parlament usvojio je u četvrtak uveče velikom većinom zakon o eutanaziji (pomoć za izvršenje samoubistva) prema kojem će teško bolesnima biti omogućen pristup smrtonosnom leku od Nove godine.

Međutim, ta je opcija otvorena samo za osobe koje su teško i neizlečivo bolesne. Aktivna eutanazija i dalje je zabranjena, prenosi Jutarnji list.

Novi zakon postao je nužan nakon što je Ustavni sud ukinuo zabranu potpomaganju samoubistva. Po mišljenju sudija, time se krši pravo na samoodređenje.

Novi zakon o eutanaziji sadrži nekoliko uslova koji moraju biti ispunjeni. Osoba koja ga traži mora imati najmanje 18 godina i medicinsku dijagnozu, a svaki slučaj će procenjivati dva lekara. Osim toga, mora će da prođe najmanje nekoliko nedelja kako bi se osiguralo da se eutanazija ne traži zbog privremene krize. Tek nakon toga moći će dobiti smrtonosni lek u apoteci.

Vladajuća konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) i partnerski Zeleni podržali su zakon u parlamentu, kao i opozicione socijaldemokrate i liberalna stranka Neos. Jedino se krajnje desna Slobodarska stranka Austrije (FPO) nije složila.

Ministarka pravosuđa Alma Zadić iz Zelenih istakla je da će biti preduzete i mere za ponudu alternativi samoubistvu.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.