KOLEKCIONARSKI PREDMETI SE NIKADA NISU TRAŽILI OVOLIKO, OPŠTA POMAMA! Sotbi prodao umetnine za 7,3 milijarde dolara
Slika, Foto: Aleksandra Čolić

REKORD

KOLEKCIONARSKI PREDMETI SE NIKADA NISU TRAŽILI OVOLIKO, OPŠTA POMAMA! Sotbi prodao umetnine za 7,3 milijarde dolara

"Sotbi" koji je osnovan u Londonu 1744. godine i posluje iz 80 kancelarija širom sveta, saopštio je da će ukupan broj prodatih dela u 2021. još rasti jer ima još 20 zakazanih aukcija do kraja godine

Objavljeno: 08:01h

Aukcijska kuća "Sotbi" je ove godine prodala umetnička dela i kolekcionarske predmete za rekordnih 7,3 milijarde dolara, najviše u svojoj 277-godišnjoj istoriji. "Sotbi" je saopštio da je "dolazak mlađih, tehnološki upućenih kolekcionara" koji su tokom pandemije kupovali luksuzne predmete kao što su tašne, nakit, vino i NFT pomogao da se prodaja podigne na rekordno visok nivo.

"Sotbi" koji je osnovan u Londonu 1744. godine i posluje iz 80 kancelarija širom sveta, saopštio je da će ukupan broj prodatih dela u 2021. još rasti jer ima još 20 zakazanih aukcija do kraja godine.

Mona Liza, Mona Lisa, Slika
foto: Profimedia

Ove godine na aukcijama je prodato 57 predmeta koji su imali pojedinačnu cenu višu od 15 miliona dolara, a najveću vrednost dostigla je Botičelijeva slika mladića koji drži kuglu za 92,2 miliona dolara.

Prodaja je već 71 odsto veća nego što je bila 2020. godine, kada je potražnja opala u ranoj fazi pandemije.

Za patike 1,8 miliona dolara

Postavljeni su i rekordi za najskuplje patike prodate na aukciji, sa "Najk er jizi" koje je Kanje Vest nosio na dodeli Gremija 2008. koje su dostigle cenu od 1,8 miliona dolara.

patike
foto: Mup.rs

Zlatnik "dabl igl" iz 1933. koji je prodat je za 19 miliona dolara i tako postao najskuplji novčić prodat na nekoj aukciji.

Najviše novca promenilo je vlasnika u modernoj i savremenoj umetnosti, gde su transakcije ukupno iznosile rekordnih 4,3 milijarde dolara na aukcijama i privatnim prodajama.

Odeljenja koja prodaju luksuzne satove, vino i žestoka pića, dizajn i knjige i rukopise takođe su ostvarila rekordnu godišnju prodaju.

Kolekcija razvedenog magnata vredi 676 miliona dolara

"Sotbi" je postavio i rekord za najvredniju aukciju, jer je 676 miliona dolara plaćeno za kolekciju Makloua koju su tokom više od pola veka sakupili magnat za nekretnine Hari Meklou i njegova bivša supruga Linda Meklou.

Paru je naloženo da proda kolekciju, koja uključuje remek-dela Alberta Đakometija, Marka Rotka i Saja Tvomblija, od strane sudije koji je nadgledao njihov razvod nakon što nisu uspeli da se dogovore o vrednosti kolekcije.

Aukcijska kuća je održala i prvu prodaju NFT-a u svojoj istoriji, prodavši za tri dana tu vrstu tokena u vrednosti od 16,8 miliona dolara, kao i "izvorni kod za svetsku internet mrežu" koji je prodat za 5,3 miliona dolara.

Aukcionari sve mlađi

Saopšteno je da je prodaja NFT-a dramatično podstakla širenje publike, pri čemu je 78 odsto ponuđača NFT-a bilo novo u "Sotbiju", a više od polovine mlađe od 40 godina. Broj onih koji su se prijavljivali za aukcije, a još nisu ušli u petu deceniju povećao se skoro dvostruko.

"Priliv mlađih, tehnološki upućenih kolekcionara takođe je doveo do značajnog prelaza u kupovinu fizičkih dela kao što je ‘Le Nez‘ Alberta Đakometija koji je kupio Džastin San, osnivač platforme za kriptovalute Tron, za 78,4 miliona dolara prošlog meseca u Njujorku", saopštio je "Sotbi".

Najava godišnjih rasprodaja dolazi u trenutku kada se sve više spekuliše da francuski milijarder koji je vlasnik aukcijske kuće možda planira da kompanija izađe na berzu.

Berza
foto: EPA / DAVID CHANG

Patrik Drahi, koji je kupio "Sotbi" za 3,7 milijarde dolara 2019. navodno istražuje šanse za izlazak na berzu već sledeće godine, prenosi Blumberg.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Gardijan)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.