4 MIGRANTA IZVUČENA IZ MOČVARE U POLJSKOJ: Grupu locirali vojni izviđački dronovi
Ilustracija, Foto: Profimedia

JEZIVO

4 MIGRANTA IZVUČENA IZ MOČVARE U POLJSKOJ: Grupu locirali vojni izviđački dronovi

Pored Vatrogasne jedinice, u spasavanju je učestvovala i Teritorijalna vojska

Objavljeno:

Četiri migranta iz Sirije i Iraka spasena su u utorak uveče iz močvare u Poljskoj, blizu granice sa Belorusijom, saopštile su danas poljske bezbednosne službe.

- Bili su na mestu gde je bilo teško doći do njih, jer je to bilo močvarno područje - rekla je portparolka Granične straže, Ana Mihalska, prenosi agencija Rojters.

Mihalska je rekla da je vatrogasna jedinica učestvovala u spasavanju migranata i da im je bila potrebna specijalna oprema pomoću koje su izvukli migrante na suvo.

Pored Vatrogasne jedinice, u spasavanju je učestvovala i Teritorijalna vojska.

Kako se navodi, grupu od tri muškarca i jedne žene locirali su vojni izviđački dronovi.

- Zbog niskih temperatura, operacija spasavanja je bila borba za njihovo zdravlje i život - navodi se u saopštenju Teritorijalne vojske i dodaje da su migranti odvedeni u bolnicu.

Kako navodi Rojters, dok je broj migranata koji pokušavaju da pređu u Evropsku uniju iz Belorusije opao poslednjih nedelja, aktivisti za ljudska prava su sve više zabrinuti zbog opasnosti sa kojima se suočavaju oni koji još uvek pokušavaju da pređu granicu na ovim niskim temperaturama.

Zagovornici ljudskih prava u Poljskoj tvrde da zemlja uskraćuje migrantima njihovo pravo da traže azil tako što ih vraćaju na teritoriju Belorusije, čime ih izlažu, kako su naveli, potencijalno fatalnim opasnostima kako temperatura pada.

Poljska sa druge strane odbacuje ove kritike, rekavši da su migranti odgovornost Belorusije, kao i da su njene ponude humanitarne pomoći odbijene, navodi britanska agencija.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.