UMRO VELIKAN, TUGA! Čovek je imao uticaj na MILIONE ŽIVOTA, neka mu je LAKA ZEMLJA
Rikardo Erman, Foto: Printscreen/Youtube/ Il Sole 24 ORE

TUGA!

UMRO VELIKAN, TUGA! Čovek je imao uticaj na MILIONE ŽIVOTA, neka mu je LAKA ZEMLJA

Šabovski je govorio o merama u korist liberalizacije režima putovanja za građane DDR-a, koji su mogli slobodno da putuju u inostranstvo privatno

Objavljeno:

Rikardo Erman, novinar ANSA-e poznat kao čovek koji je "srušio Berlinski zid", preminuo je danas u Madridu u 92. godini.

Njegova supruga Margerita je ovo saopštila ANSA-i.

Erman je stekao međunarodnu slavu jer je postavio ključno pitanje o zidu na konferenciji za štampu koju je 9. novembra 1989. uveče održao Ginter Šabovski, portparol politbiroa KP Istočne Nemačke.

Šabovski je govorio o merama u korist liberalizacije režima putovanja za građane DDR-a, koji su mogli slobodno da putuju u inostranstvo privatno. Tada je Erman upitao „Ali kada ova nova pravila stupaju na snagu?“. Šabovski je zavukao ruku u džep sakoa u kojem je imao nekoliko listova papira, pogledao ih i onda odgovorio: „Koliko znam, odmah, od sada“.

Reči koje su imale efekat bombe na građane Istočne Nemačke, od kojih su mnogi videli konferenciju za štampu uživo na TV-u. Hiljade stanovnika Istočnog Berlina počele su da hrle na prelaze duž Zida da vide da li je istina ono što su čuli na televiziji.

Ermana su uveče na stanici Fridrihštrase prepoznali mnogi od onih koji su pratili TV i bio je ponesen u trijumfu. Redovno svake godine, kako se približavala 9. novembar, godišnjica pada Berlinskog zida, novine, radio i televizije iz Nemačke, Italije i drugih zemalja tražili su Rikarda Ermana za intervjue i rekonstrukciju tog nezaboravnog dana. Nakon što je radio u Kanadi i Njujorku, Ermana je sredinom 1970-ih poslala ANSA kao dopisnika u Istočni Berlin; 1982. prelazi u dopisništvo u Nju Delhiju, da bi se 1985. vratio u Istočni Berlin.

1991. je preuzeo odgovornost za kancelariju ANSA-e u Madridu, gde je ostao do penzije. Erman je sa suprugom Margeritom živeo u istorijskom centru španske prestonice, koju je toliko voleo. Poljsko-jevrejskog porekla, rođen je u Firenci 4. novembra 1929. Sa 13 godina bio je zatvoren u logoru Feramonti di Tarsija, u provinciji Kozenca, odakle su ga Britanci oslobodili u septembru. 1943. Iz prvog braka ostavlja sina.

Neka počiva u miru.

Bonus video:

25:10

CENTRALNI DNEVNIK 14.12.2021.

(Espreso/Ansa.it)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.