I AMERIKA ŽELI KRAĆE RADNO VREME! Island ZAPOČEO novi radni RITAM, postigli su BALANS i veću PRODUKTIVNOST
Ilustracija, Foto: Profimedia

radno vreme

I AMERIKA ŽELI KRAĆE RADNO VREME! Island ZAPOČEO novi radni RITAM, postigli su BALANS i veću PRODUKTIVNOST

Zakon ne bi samo eliminisao duže radne sedmice, već bi zahtevao i da direktori plate prekovremen rad nakon 32 časa

Objavljeno:

S obzirom da je četvoro-dnevna radna sedmica stekla popularnost širom sveta, donosioci odluka u Vašingtonu takođe insistiraju da im se priključe i Sjedinjene Američke Države.

Sastanak kongresa u utorak je promovisao zakon zastupnika Marka Takana koji bi promovisao stvaranje 32-o časovne sedmice, sa plaćanjem prekovremenog rada nakon 32 sata rada. Takano je istakao da je korak pobeda u smislu balansa između života i posla i preko potrebna izmena nakon decenija dugih radnih sati sa ustajalim platama u Americi.

- Ljudi provode sve više vremena na poslu, a manje sa najbližima, njihovo zdravlje i dobrobit se pogoršavaju, a njihova plata stagnira. Vreme je za promenu," rekao je u izjavI Takano, demokrata koji zastupa Kaliforniju.

Zakon ne bi samo eliminisao duže radne sedmice, već bi zahtevao i da direktori plate prekovremen rad nakon 32 časa.

Takanov zakon, promovisan od strane 13 demokrata, najavljen je nakon što je nekoliko zemalja i kompanija ekperimentisalo sa skraćenim radnim sedmicama, navodeći razloge u koje se ubrajaju isplativost i mentalno zdravlje.

Veliki pregovori četvoro-dnevne radne sedmice u Islandu su se pokazali masovnim uspehom, gde su radnici koji su učestvovali izjavili da su imali manji nivo stresa i više vremena da se posvete hobijima, odmoru i kućnim poslovima - sve dok je produktivnost na poslu ostala stabilna, a u nekim slučajevima se čak i poboljšala.

Od kada su se pregovori okončali, 8 od 10 radnika na Islandu su dobili skraćene rasporede, prema izveštaju objavljenom ovog leta od strane Alde i Autonomije, savetodavnom veću.

- Skraćenje radnog vremena treba smatrati moćnim, poželjnim i održivim pravilom preko savremenih naprednih provreda, objavili su u izveštaju.

Bonus video:

25:17

KVIZ MOZAIK 06.12.2021.

(Espreso/CBS News)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.