Novi nemački kancelar Olaf Šolc položio zakletvu pred poslanicima
Olaf Šolc, Foto: Profimedia

ZVANIČNO

Novi nemački kancelar Olaf Šolc položio zakletvu pred poslanicima

Socijaldemokrata Šolc koji je formirao koaliciju sa Zelenim i liberalima FDP, nasledio je Angelu Merkel koja se povlači iz političkog života posle 16 godina na vlasti

Objavljeno:

Novi nemački kancelar Olaf Šolc položio je danas zakletvu pred poslanicima Bundestaga, koji su ga prethodno izabrali na mesto šefa vlade.

Socijaldemokrata Šolc koji je formirao koaliciju sa Zelenim i liberalima FDP, nasledio je Angelu Merkel koja se povlači iz političkog života posle 16 godina na vlasti. Prethodno je u Bundestagu šezdesettrogodišnji Šolc izabran glasovima 395 od 736 poslanika donjeg doma nemačkog parlamenta. Njegova tročlana koalicija ima 416 poslanika u donjem domu parlamenta od 736 mesta.Tri stranke tzv. "semafor koalicije" potpisle su juče koalicioni sporazum, kojim je ozvaničen i kraj vladavine Angele Merkel.

Šolc će biti na čelu kabineta od 17 članova, devet muškaraca i osam žena, sa jednim ministrom više nego u vladi Angele Merkel. On je izabran kao deveti kancelar Nemačke posle Drugog svetskog rata.

Šolcova vlada preuzima dužnost s velikom nadom da će doprineti modernizaciji Nemačke i borbi protiv klmatskih promena ali se odmah suočava sa najhitnijim izazovom a to je da se izbori sa sadašnjom najtežom fazom pandemije korona virusa u zemlji, prenosi agencija AP.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.