Zvaničnici izrazili optimizam nakon obnove pregovora o oživljavanju sporazuma sa Iranom
Ilustracija, Foto: Profimedia

Evropska unija

Zvaničnici izrazili optimizam nakon obnove pregovora o oživljavanju sporazuma sa Iranom

Članovi delegacije SAD, na čelu sa specijalnim izaslanikom Bele kuće za Iran Robertom Malijem (Robert Malley), bili su danas u obližnjem hotelu, gde su ih diplomate drugih zemalja informisale o pregovorima.

Objavljeno:

Zvaničnik Evropske unije Enrike Mora, predsedavajući današnjim pregovorima o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Irana, izrazio je optimizam nakon prvog sastanka posle više od pet meseci pauze.

Pregovarači su danas u Beču nastavili razgovore o obnovi sporazuma iz 2015. godine, a Mora je rekao da su svi učesnici pokazali spremnost da saslušaju stavove nove iranske delegacije.

"Imam pozitivan osećaj da u narednim nedeljama možemo da uradimo važne stvari", kazao je Mora novinarima.

On je dodao da je iranska delegacija jasno stavila do znanja da je spremna na "ozbiljan posao" kako bi sporazum ponovo bio funkcionalan.

Nade da je moguć brz napredak nisu bile velike uoči obnove pregovora, jer je tvrda pozicija nove iranske vlasti dovela do petomesečne pauze.

SAD su napustile sporazum sa Iranom 2018. godine, a predstavnici preostalih potpisnica, među kojima su Rusija, Kina, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i EU, sastali su se danas u luksuznom hotelu u kojem je sporazum i potpisan pre šest godina.

Članovi delegacije SAD, na čelu sa specijalnim izaslanikom Bele kuće za Iran Robertom Malijem (Robert Malley), bili su danas u obližnjem hotelu, gde su ih diplomate drugih zemalja informisale o pregovorima.

Predsednik SAD Džozef Bajden nagovestio je da želi da ponovo bude deo pregovora. Prethodna runda održana je u junu sa ciljem da Iran ponovo počne da poštuje odredbe sporazuma i da budu otvorena vrata za povratak SAD razgovorima.

Diplomata EU Mora rekao je da "postoji potreba da se hitno okonča patnja iranskog naroda", misleći na oštre sankcije koje su SAD ponovo uvele Iranu nakon napuštanja sporazuma.

"A postoji i hitna potreba da iranski nuklearni program bude pod transparentnim nadzorom medjunarodne zajednice. Ono što je bila norma u prvih šest rundi pregovora, biće praksa i u ovoj sedmoj", naveo je Mora.

Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. Iran je pristao da ograniči obogaćivanje uranijuma u ​​zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Otkako su se SAD povukle iz tog sporazuma 2018. godine i uvele sankcije Teheranu, Iran je prekoračio dozvoljene količine uskladištenog uranijuma, obogaćivao je uranijum više nego što je dogovoreno i koristio je naprednije centrifuge u nuklearnim postrojenjima, zabranjene sporazumom.

Teheran tvrdi da nuklearni program koristi jedino u miroljubive svrhe, dok američke obaveštajne agencije i medjunarodni inspektori navode da je Iran imao organizovani program razvoja nuklearnog oružja do 2003. godine.

Situaciju otežava činjenica da inspektori Ujedinjenih nacija i dalje nisu u mogućnosti da u potpunosti nadziru iranski program jer im je Teheran ograničio pristup.

Prošlonedeljni put direktora Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija u Iran nije doneo napredak po tom pitanju.

Uoči današnje obnove pregovora, premijer Izraela Naftali Benet pozvao je svetske sile da ne popuste pred nuklearnom ucenom Irana.

U video poruci predstavnicima velikih sila, Benet je naveo da Teheran nastoji "da mu budu ukinute sankcije, a da zauzvrat ne učini gotovo ništa".

Bonus video:

25:26

CENTRALNI DNEVNIK 29.11.2021.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.