PIČFORK VRAĆEN U ZATVOR: Silovatelj i ubica dece prekršio uslovnu slobodu
Kolin Pičfork, Foto: Wikipedia

prvi čovek uhvaćen na osnovu dnk dokaza

PIČFORK VRAĆEN U ZATVOR: Silovatelj i ubica dece prekršio uslovnu slobodu

Njemu je 2009. minimalni rok od 30 godina skraćen za dve godine, a iz pritvora je pušten u septembru ove godine

Objavljeno:

Kolin Pičfork je 1988. osuđen na doživotni zatvor zbog silovanja i davljenja 15-godišnjakinji Linde Man i Daun Ešvort, ponovo je vraćen u pritvor nakon što je prekršio uslovnu slobodu.

Njemu je 2009. minimalni rok od 30 godina skraćen za dve godine, a iz pritvora je pušten u septembru ove godine.

Ministarstvo pravde saopštilo je da je dvostruki ubica dece Kolin Pičfork uhapšen je i vraćen u zatvor vraćen u pritvor zbog kršenja uslova dozvole, a njegovo ponovno puštanje na slobodu će biti razmatra će Odbor za uslovni otpust.

- Zaštita javnosti je naš prioritet broj jedan, tako da kada prestupnici prekrše uslove njihovog puštanja na slobodu i potencijalno predstavljaju povećan rizik, ne oklevamo da ih vratimo u pritvor - izjavio je Portparol Službe za uslovno oslobađanje.

Prvi zločin počinio sa 22 godine

Pičfork je osuđen na doživotni zatvor nakon što je silovao i zadavio 15-godišnjakinje Lindu Man i Daun Ešvort u Lisesterširu 1983. i 1986. godine. On je sada u svojim 60 im a u vreme kada je počinio svoj prvi zločin, Pičfork imao je 22 godine i bio je oženjen i otac dvoje dece.

Uhvaćen je nakon prvog masovnog skrininga na DNK u svetu - gde je od 5.000 muškaraca u tri sela zatraženo da dobrovoljno daju uzorke krvi ili pljuvačke. On je tada priznao dva ubistva, dva silovanja, dva nepristojna napada i zaveru.

Prvi čovek uhvaćen na osnovu DNK dokaza

Pičfork je postao prvi čovek osuđen za ubistvo na osnovu DNK dokaza 1988. godine. Njegov minimalni rok od 30 godina smanjen je za dve godine 2009. godine, a pre tri godine je premešten je u otvoreni zatvor HMP Leihill u Gločesterširu.

Nakon saslušanja u martu, Odbor za uslovni otpust presudio je da je Pičfork spreman za puštanje na slobodu, uprkos tome što je to odbijeno 2016. i 2018. godine.

U vreme njegovog puštanja na slobodu u septembru, tadašnji sekretar pravosuđa, Robert Baklend, rekao je za Skaj njuz da će Pičfork biti "podložan najstrožim uslovima licence" koji se vide u Velikoj Britaniji - uključujući GPS oznaku i test detektora laži.

Prethodno je gospodin Baklend pisao Odboru za uslovno otpuštanje - koji je nezavisan od vlade - i zamolio ih da preispitaju svoju odluku, međutim Odbor je to odbio.

Sve u svemu, na njega je postavljeno više od 40 uslova - 36 više od većine bivših logoraša.

Pičfork je stavljen u registar seksualnih prestupnika i trebao je da živi na određenoj adresi, da bude pod nadzorom uslovne kazne, da nosi elektronsku etiketu, da učestvuje u poligrafskim – detektorskim testovima. Tokom uslovne slobode bio bi pod stalnim nadzorom, kontrolisalo bi se sa kim razgovara i koja kola vozi a posebna ograničenja određena su mu u kontaktu sa decom.

Njemu je takoše bio određen policijski časi imao je ograničenja u korišćenju tehnologije kao i izborom gde može da ide.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.