Vandali izbušili gume Palestincima u istočnom Jerusalimu
Ilustracija, Foto: Printscreen

NASTAVLJA SE

Vandali izbušili gume Palestincima u istočnom Jerusalimu

Nadzorne kamere su snimile tri muškarca sa kapuljačama kako ulaze u ogradjenu oblast naselja Šeik Džara, gde su izbušili gume

Objavljeno:

Vandali su prethodne noći izbušili gume desetak vozila u vlasništvu Palestinaca u nemirnom naselju istočnog Jerusalima, izjavili su stanovnici.

Gume su izbušene u naselju Šeik Džara u kojem jevrejski naseljenici decenijama vode pravnu bitku sa ciljem proterivanja Palestinaca iz tog dela grada.

Nadzorne kamere su snimile tri muškarca sa kapuljačama kako ulaze u ogradjenu oblast naselja Šeik Džara, gde su izbušili gume.

Izraelska policija navodi da istražuje incident i da još nije utvrdila ko je odgovoran.

Pre dve nedelje, četiri palestinske porodice iz naselja Šeik Džara odbile su odluku izraelskog Vrhovnog suda koja predvidja odlaganje njihovog iseljenja za 15 godina.

Prema rečima stanovnika, nijedan od 11 automobila sa izbušenim gumama nije u vlasništvu tih porodica.

Na Zapadnoj obali, okupiranoj od Izraela, prethodnih nedelja je došlo do eskalacije nasilja jevrejskih naseljenika nad Palestincima.

Protesti i sukobi zbog pretnji iseljenjem u maju su pokrenuli 11-dnevni rat u pojasu Gaze.

Naselje Šeik Džara nalazi se u istočnom Jerusalimu, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine, zajedno sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze. Izrael je kasnije pripojio istočni Jerusalim, što većina medjunarodne zajednice nije priznala.

Palestinci žele da istočni Jerusalim bude glavni grad njihove buduće države, koja bi obuhvatila i Zapadnu obalu i pojas Gaze, odakle je Izrael povukao snage 2005. godine. Oni navode da jevrejski naseljenici, uz podršku države Izrael, pokušavaju da ih isteraju iz istočnog Jerusalima i da promene identitet grada.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.