Kraljice fatalnih infekcija: Tuberkuloza ruši sidu sa ubistvenog trona! (FOTO)

MILIONI MRTVIH

Kraljice fatalnih infekcija: Tuberkuloza ruši sidu sa ubistvenog trona! (FOTO)

Dve infektivne bolesti najčešći su uzrok smrti u svetu i godišnje pokose gotovo 2.5 miliona ljudi, nalaz je Svetske zdravstvene organizacije
Objavljeno:

U izveštaju objavljenom juče, Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je prvi put broj preminulih od tuberkuloze i side u svetu tokom prošle godine bio približno jednak.

Od side je prošle godine umrlo 1.2 miliona ljudi, a "za vrat" joj diše tuberkuloza sa 1.1 milionom žrtava u 2014. Prema mišljenju Marija Raviljonea, direktora programa za tuberkulozu ove institucije to je posledica sve veće prijemčivosti tretmana za obolele od side.
S druge strane, on nije zadovoljan stopom smrtnosti obolelih od tuberkuloze, koja je po njemu "suviše visoka", iako je prevencijom i lečenjem od 2000. spaseno 43 miliona života obolelih.
Raviljone je takođe ocenio da je trend približavanja broja žrtva dvoje globalnih ubica posledica dispartiteta u sredstvima koja se troše na njihovo zauzdavanje.
Na lečenje side troši se deset puta više novca na globalnom nivou u odnosu na programe za lečenje tuberkuloze, zaključuje Raviljone.
(Espreso.co.rs / Reuters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.