DEO FRANCUSKE TRAŽI NEZAVISNOST: Makron odlučio, zakazan referendum za 12. decembar
Emanuel Makron, Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

OGLASIO SE

DEO FRANCUSKE TRAŽI NEZAVISNOST: Makron odlučio, zakazan referendum za 12. decembar

Tražili ste, evo vam

Objavljeno:

Na francuskom pacifičkom ostrvu Nova Kaledonija referendum o nezavisnosti biće održan 12. decembra, izjavio je danas jedan francuski zvaničnik.

- Visoki komesar Francuske (za tu teritoriju) Patris For je to saopštio tokom posete zajednici Ponerihuen na istočnoj obali Nove Kaledonije - piše francuski list “Mond”.

Time je potvrđen datum o održavanju referenduma koji je bio doveden u pitanje zbog pandemije kovida-19, navodi agencija Rojters.

Francusko ministarstvo za prekomorske teritorije je ranije ove godine saopštilo da će nakon referenduma, trećeg u istoriji ovog ostrva kao francuske prekomorske teritorije, uslediti dvogodišnji prelazni period kako bi se omogućilo Parizu da razjasni svoje odnose sa Novom Kaledonijom.

Datum održavanja referenduma je bio doveden u pitanje nakon što je glavni pokret za nezavisnost FLNKS u oktobru pozvao Pariz da odloži referendum, navodeći da je kampanja onemoguća zbog pandemije. Radio “Fransinfo” je danas javio da je odluku o održavanju planiranog referenduma kasno sinoć doneo francuski predsednik Emanuel Makron. Danijel Goa, jedan od glavnih ličnosti pokreta za nezavisnost, poručio je da će aktivisti za nezavisnost i dalje bojkotovati glasanje.

Ostrvo uživa veliki stepen autonomije, ali u bitnoj meri zavisi od Francuske u pitanjima kao što su odbrana i obrazovanje. Teritorija je u oktobru 2020. godine glasala protiv nezavisnosti od Francuske, budući da je 53 odsto glasača bilo za ostanak pod francuskom kontrolom.

To je, ipak, nešto manje u odnosu na 57 odsto na referenduu održanom 2018. godine.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.