"PUT PRIZNANJA I REPARACIJA": Francuska rimokatolička crkva razmatra odštetu za žrtve sveštenika zlostavljača
Rimokatolička crkva, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE

institucionalna odgovornost

"PUT PRIZNANJA I REPARACIJA": Francuska rimokatolička crkva razmatra odštetu za žrtve sveštenika zlostavljača

Ministar je posle sastanka rekao da u sekularnoj Francuskoj „nijedan zakon nije superiorniji od zakona Republike“

Objavljeno:

Mesec dana posle objavljivanja opsežnog izveštaja o seksualnom zlostavljanju maloletnika koje je počinilo sveštenstvo u proteklih 70 godina, Rimokatolička crkva u Francuskoj je najavila da razmatra načine za obeštećenje žrtava, prethodno priznavši da snosi "institucionalnu odgovornost", pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Francuska katolička crkva pristala je 8. novembra da prodajom imovine ili uzimanjem kredita obezbedi finansijsku nadoknadu za desetine hiljada žrtava seksualnog zlostavljanja, piše Politiko, ističući da potez dolazi mesec dana pošto je istraga pokazala da je u periodu od 1950. do 2020. sveštenstvo u Francuskoj zlostavljalo više od 216.000 dece.

Predsednik Biskupske konferencije Francuske Erik de Molin-Bofor priznao je da Katolička crkva snosi „institucionalnu odgovornost za decenije zlostavljanja“ i da je odlučila da ide „putem priznanja i reparacija“.

Biskup Molin-Bofor podstakao je kontroverzu u Francuskoj početkom oktobra pošto je rekao da je tajnost ispovesti „iznad zakona Republike“, posle čega je ubrzo na zahtev predsednika Emanuela Makrona pozvan na sastanak s ministrom unutrašnjih poslova Džeraldom Darmanjinom.

Ministar je posle sastanka rekao da u sekularnoj Francuskoj „nijedan zakon nije superiorniji od zakona Republike“.

Francuski katolički biskupi najavili su osnivanje nezavisne komisije koja će proceniti zahteve žrtava seksualnog zlostavljanja u crkvi, naglasivši da bi kompenzacija mogla da se uspostavi relativno brzo, navodi agencija Frans pres, ukazujući kako su crkveni zvaničnici pod sve većim pritiskom da obeštete žrtve.

Crkva je već obećala da će osnovati fond koji će početi da vrši isplate sledeće godine, a sada će biti ojačan „prodajom nekretnina u vlasništvu Biskupske konferencije Francuske i biskupija“, rekao je biskup Molin-Bofor, dodajući da će biti tražen zajam od banaka ako bude potrebno.

Izveštaj na 2.500 stranica objavljen u oktobru detaljno je opisao svešteničko zlostavljanje 216.000 maloletnika, dok se broj penje na 330.000 kada se uračunaju tužbe protiv drugih crkvenih službenika, kao što su nastavnici u katoličkim školama.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.