O devojčici sa naslovne strane Nešnl džiografika pričali su svi pre trideset godina: OVAKO DANAS IZGLEDA! (FOTO)
Foto: Profimedia

najpoznatija naslovnica

O devojčici sa naslovne strane Nešnl džiografika pričali su svi pre trideset godina: OVAKO DANAS IZGLEDA! (FOTO)

Potresna fotografija devojčice koja je pri bombardovanju Avganistana ostala bez roditelja, postala je simbol svih izbeglica sveta
Objavljeno: 15:14h

Njeno ime je Šarbat Gula, a "zapela je za oko" Steviju Mekuriju, fotografu prestižnog "Nešnl džiografik", kao mlada izbeglica iz Avganistana, pre tri decenije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Njena fotografija stavljena je na julsku naslovnu stranu ovog magazina 1985. godine, i postala jedna od najpoznatijih naslovnica.

foto: Reuter

Potresna fotografija devojčice koja je bombardovanju Avganistana ostala bez roditelja, postala je simbol svih izbeglica sveta.

Trideset godina kasnije, Gula ima 44 godine, supruga je i majka, Udala se sa 13 godina, jer je imala dogovoreni brak. Njen suprug radi u pekari i zarađuje jedan dolar na dan.

foto: Reuter

Skrivena iza burke, ova zelenooka Avganistanka, bila je daleko od očiju javnosti, posebno muškaraca, a njene zelene oči danas imaju neki drugi sjaj.

Njene fotografije prikazivale su se na izložbama, i gledale nas sa naslovnih strana raznih časopisa i novina. Mekuri ju je pronašao 2002. godine, a tada tridesetogodišnja žena ispričala je kako ju je prvi i jedini put neko fotografisao, kao i da je njenu fotografiju kojoj su se divili milioni širom sveta, i koja je dobila nebrojene nagrade, ona nikada nije videla.

foto: Reuter

Inače, ona je uhapšena nedavno u Pakistanu jer je navodno imala lažni pasoš, a to je praksa kako bi je prisilili da se vrati u Avganistan. Gula je osuđena na dvonedeljni pritvor i naređena je deportacija. Kada se vratila u Avganistan, dobrodošlicu joj je priredio avganistanski predsednik.

(Espreso.co.rs / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.