AMBASADOR NAKON KRIZE SA PODMORNICAMA: Francuska više neće verovati lepim rečima Australije
Ilustracija, Foto: Printscreen Twitter/Jatosint

JASNI!

AMBASADOR NAKON KRIZE SA PODMORNICAMA: Francuska više neće verovati lepim rečima Australije

Ambasador je rekao da Australija nikada nije sa Francuskom otvoreno razmenjivala stavove niti tražiila alternative za ugovor iako smatra da je za to bilo prilika

Objavljeno:

Francuski ambasador u Australiji Žan-Pjer Tebo (Jean-Pierre Thebault) izjavio je danas u Kanberi da će biti potrebno vreme za obnavljanje čvrstih odnosa sa Australijom i dodao da Pariz više neće da veruje "lepim rečima" iz te zemlje posle krize sa podmornicama.

"Poučeni iskustvom više nećemo da verujemo lepim rečima i ljubavnim obećanjima", rekao je Tebo novinarima i dodao da je "ljubav lepa, ali je mnogo bolje kad se ona dokaže".

Ambasador, koji je pozvan na konsultacije u Pariz pošto je Australija prekinula vredan ugovor o kupovini francuskih podmornica, rekao je da može da se obnovi "ono suštinsko" u bilateralnih odnosima ali je "nažalost to još daleko".

Okruženje francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) ocenilo je kao "veoma neelegantne metode" Kanbere pošto su australijski mediji preneli informaciju da je Makron autralijskom premijeru Skotu Morisonu (Scott Morrison) uputio sms poruku dva dana pre raskida ugovora.

"To je nizak udarac bez presedana", ocenio je francuski ambasador i dodao da to predstavlja potvrdu da Australija Francusku ne smatra svojim saveznikom.

Tebo je ocenio da curenje informacije predstavlja "zabrinjavajući signal drugim zemljama". "Treba znati da će u Australiji doći do curenja informacija. Ono što kažete u potpunoj poverljivosti svojim saveznicima jednog dana će biti iskorišćeno i okrenuto protiv vas", upozorio je on.

Ambasador je rekao da Australija nikada nije sa Francuskom otvoreno razmenjivala stavove niti tražiila alternative za ugovor iako smatra da je za to bilo prilika.

Morison je sa svoje strane danas izjavio da je vreme da se predje na nešto drugo i da se ide dalje.

"Mislim da niko nema koristi da se nastavi ovim putem. Neke tvrdnje su iznete, neke tvrdnje su opovorgnute, sad je potrebno da krenemo napred", rekao je Morison.

SAD, Velika Britanija i Australija su 15. septembra najavile novo partnerstvo u indijsko-pacifičkom regionu, ali te zemlje nisu konsultovale Francusku koja je tim partnerstvom izgubila ranije sklopljen vredan ugovor o isporuci podmornica Australiji.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.