KAKO SE ZAPRAVO GLASA U AMERICI? Šta su to elektori i zašto su neverni?
Foto: Reuters

komplikovano

KAKO SE ZAPRAVO GLASA U AMERICI? Šta su to elektori i zašto su neverni?

Da bi to sprečile neke države su u poslednjih desetak godina uvele zakone koje obavezuju elektore da glasaju u skladu sa rezultatima
Objavljeno:

Sistem izbora predsednika SAD u najmanju ruku je anahron, Određen je Dvanaestim amandmanom na Ustav SAD, koji je usvojen 1804. godine, pa promena nema već puna dva veka.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U to doba demokratija u današnjem smislu nigde nije postojala, ali danas veći deo sveta ima mnogo "demokratskije" sisteme biranja.

ATENTAT NA TRAMPA! Hitno evakuisan s bine u Nevadi! (VIDEO)

Po pomenutom amandmanu predsednika biraju elektori, predstavnici svake od 50 saveznih država i federalnog distrikta Kolumbija (svoja 3 elektora distrikt u kojem je Vašington dobio je tek 1961, godinu pošto su svoje pravo prvi put iskoristile dve najmlađe države - Aljaska i Havaji).

Elektori su predstavnici, koje određuju političke partije po pravilu iz sopstvenih redova. Njih određuje stranka posebno za svaku državu. Elektori imaju zadatak da na Elektorskom kolegijumu (telu koje de facto bira predsednika SAD) daju svoj glas predstavniku svoje stranke.

foto: Reuters

Taj zadatak njih, međutim, ne obavezuje stoprocentno. U istoriji je zabeleženo dosta slučajeva da elektor ne glasa za kandidata svoje stranke (bilo da se ne izjasni, kao jedan demokrata 2000, da glasa za nekog trećeg - jedan demokrata je 2004. umesto Džonu Keriju dao glas potpredsedničkom kandidatu Džonu Edvardsu, ili čak glasa za protivnika).

Termin zove se "neverni elektor", a u poslednjih sto godina devet puta je po jedan elektor bio neveran. U istoriji je ukupno zabeleženo 158 takvih slučajeva, ali gotovo polovina zbog smrti kandidata pre nego što su elektori glasali.

foto: Reuters

Smatra se da je u ogromnoj većini slučajeva u pitanju greška ili odluka pojedinca. Samo je jednom, u Virdžiniji 1836, kompletan paket od 23 elektora namerno glasao suprotno rezultatima.

Da bi to sprečile neke države su u poslednjih desetak godina uvele zakone koje obavezuju elektore da glasaju u skladu sa rezultatima.

Broj tih država stalno raste (za sada su tu 25 država i DC, plus Virdžinija, čiji statut nema snagu naredbe, već "snažne preporuke"), a raspon kazni je vrlo širok, od trocifrenog dolarskog iznosa do zatvora.

foto: Reuters

Broj elektora svake države jednak je broju njihovih predstavnika u Kongresu, što će reći: broj zastupnika u Predstavničkom domu plus po dva senatora za svaku državu.

Tako države sa najmanje stanovnika (sedam država i DC) imaju po tri elektora, dok Kalifornija prednjači sa 55. Ukupni broj elektora je nepromenjen (538) još od izbora 1964.

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.