Francuska i Španija traže izmene pravila zbog skoka cena energenata u EU
Struja, Foto: Printscreen/youtube/newyorkpost

energetska tržišta

Francuska i Španija traže izmene pravila zbog skoka cena energenata u EU

Evropske vlade pokušavaju da pronadju načine da ograniče troškove potrošačima jer oskudne rezerve prirodnog gasa dovode do povećanja cena i mogućim nestašicama ukoliko zima bude hladna

Objavljeno: 23:45h

Francuska i Španija zatražile su danas izmene pravila koja regulišu energetska tržišta Evropske unije zbog skoka cena gasa i struje, što povećava inače visoke račune za komunalije i dovodi do dodatnog "zatezanja kaiša" ljudi koji su teško pogodjeni pandemijom korona virusa.

Evropske vlade pokušavaju da pronadju načine da ograniče troškove potrošačima jer oskudne rezerve prirodnog gasa dovode do povećanja cena i mogućim nestašicama ukoliko zima bude hladna.

Cene prirodnog gasa su niže u SAD, koji proizvodi sopstveni gas, dok se Evropa oslanja na uvoz.

"Cena gasa je masovno i brutalno skočila poslednjih sedmica. Jasno je da to izaziva veliku ; zabrinutost kod svih nas", rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer, pre sastanka sa kolegama iz 19 zemalja koje koriste zajedničku valutu - evro.

Španska ministarka ekonomije Nadia Kalvinjo (Calvino), čija je zemlja medju najteže pogodjenim porastom cena energenata, rekla je da "ovo nije pitanje s kojim se možemo pozabaviti na nacionalnom nivou".

"Potreban nam je evropski koordiniran odgovor", rekla je novinarima na sastanku u Luksemburgu.

Ona je pozvala Evropsku komisiju, da "preduzme odlučne i hitne mere za rešavanje ovog pitanja".

Skoro tri miliona radnika u EU trenutno ne može da priuštiti grejanje svojih domova, prema podacima Evropskog saveza sindikata (ETUC).

Studija koju je prošlog meseca objavio ETUC, koja predstavlja 45 miliona članova, saopštila je da 15 odsto siromašnih radnika u EU, što znači 2,7 miliona ljudi, nema dovoljno novca za uključivanje grejanja.

Bonus video:

02:24

PETAR BOGOSAVLJEVIĆ: Skače cena ulja na više od 200, a realna je 150 dinara

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.