BOLNICE U AMERICI KUBURE SA OSOBLJEM, A KREVETI PREPUNI: Razlog nije samo KORONA!
Bolnica, Foto: EPA / Jalal Morchidi

horor

BOLNICE U AMERICI KUBURE SA OSOBLJEM, A KREVETI PREPUNI: Razlog nije samo KORONA!

- Mi podržavamo tu odluku. Međutim, stalno smo tražili da nam se da malo više vremena, da osmislimo strategiju kako bismo sagledali efekte ove uredbe - kaže direktor medicinskog centra Tom Kvatroše

Objavljeno: 11:23h

Medicinski centar okruga Iri, bolnica na zapadu Njujorka u Bafalu, registrovala je rekordan broj hospitalizovanih. Imaju 553 pacijenta na lečenju i svega 20 slobodnih kreveta. Međutim, razlog za ovo nije povećan broj obolelih od korona virusa. Menadžment kaže da je bolnica puna zbog uredbe o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika u državi Njujork.

- Mi podržavamo tu odluku. Međutim, stalno smo tražili da nam se da malo više vremena, da osmislimo strategiju kako bismo sagledali efekte ove uredbe - kaže direktor medicinskog centra Tom Kvatroše.

Kada je uredba o obaveznoj vakcinaciji stupila na snagu ove nedelje, petina zaposlenih, uglavnom u domovima za stare, poslata je na neplaćeno odsustvo. U pitanju su radnici koji bi radije ostali bez posla nego primili vakcinu. Potom je "kaskadni efekat" doveo do nedostatka radne snage u čitavom sistemu.

- Najveći je izazov u domovima za negu starih lica. Nedostatak osoblja doveo je do zatvaranja objekata, a samim tim i onemogućio da nekog otpustite iz bolnice, samim tim nemamo slobodnih kreveta da primimo one kojima je potrebna hitna medicinska nega - navodi Kvatroše.

Situacija u okrugu Iri - problemi oko zapošljavanja, oklevanje oko vakcinacije i zakonske odredbe - predstavljaju samo primer onoga sa čim će se suočiti bolnice širom SAD kada ista uredba bude stupila na snagu od Kalifornije do Mejna.

Već sad okrug Iri nije jedini koji kuburi u Njujorku. Statistika pokazuje da je do srede oko 87 odsto zdravstvenih radnika u Njujorku primilo vakcinu. Federalni zakon o obaveznoj vakcinaciji, kojim će biti obuhvaćeno oko 100 miliona radnika širom SAD, i dalje je u izradi.

Lorens Gostin, profesor prava na univerzitetu u Džordžtaunu, smatra da zdravstveni radnici koji ne žele da se vakcinišu sami sebe ugrožavaju. On smatra da je odredba o vakcinaciji neophodna, etička i pre svega zakonita.

Gostin kaže da nema dokaza da je u prošlosti dolazilo do toga da se poslodavci suočavaju sa manjkom radne snage i naveo primer obavezne vakcinacije protiv gripa.

- Istina je da je sve oko kovida ispolitizovano. Ali, to ne menja naučnu činjenicu da su kovid vakcine bezbedne baš kao i vakcine protiv gripa i da su čak i efikasnije. Ne menja ni činjenicu da je korona mnogo opasnija bolest nego kovid - navodi Gostin.

Ipak, bez obzira na probleme u okrugu Iri, Guardian navodi da izgleda da nema previše protivljenja odredbi u Njujorku. Guvernerka Kejti Hočul je u nedelju izjavila da je među zaposlenima u staračkim domovima procenat vakcinacije skočio sa 70 na 92 odsto otkako je uredba stupila na snagu u ponedeljak.

Pojedinci koji su tužili državu zbog ove uredbe, pozivajući se na verska uverenja, mogu da nastave da rade samo do 12. oktobra.

Inače, prve bolnice koje su zahtevale da se radnici vakcinišu, tačnije osam bolnica u Teksasu, imale su 99 odsto vakcinisanih među 26.000 radnika u junu. Bolnice su izgubile oko 150 radnika, a sud je odbacio tužbu koja je pokrenuta kako bi se uredba stavila van snage.

Grupacija u Severnoj Karolini ove nedelje beleži slična iskustva, samo 1 odsto radnika u njihovim bolnicama se protivi uredbi.

Ipak, situacija u zdravstvenom sektoru nije idealna. Sve je manje radnika, a medicinsko osoblje koje se iznajmljuje košta od 150 do 200 dolara na sat.

- Ne dovodimo u pitanje to da li svi zdravstveni radnici treba da se vakcinišu, ali dolazi vreme kada će mnoge bolnice da se suoče sa ozbiljnim manjkom osoblja - rekla je Han Emerson Ši, portparolka Udruženja bolnica u Kaliforniji.

Ona kaže da niko nije siguran kako će se uredba o obaveznoj vakcinaciji odraziti na čitav sistem.

- Svaka bolnica implementira svoje procedure. Vrlo je moguće da će pojedini zdravstveni radnici pre izabrati raskid ugovora o radu nego vakcinu - kaže ona.

U SAD je više od 64 odsto građana primilo bar jednu dozu vakcine, a dve doze primilo je 55 odsto građana, pokazuju podaci.

Bonus video:

01:49

DA SMO SE VAKCINISALI NA VREME NE BI SE RAZMATRALE PROPUSNICE! Dr Stašević: Vakcina je dokazano sredstvo za borbu sa pandemijom

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.