KATASTROFA KAKVU SVET NIJE VIDEO! Druga najveća reka u Južnoj Americi je SKORO PRESUŠILA! (VIDEO)
Suša, Foto: Profimedia

ZAPANJUJUĆI PRIZOR

KATASTROFA KAKVU SVET NIJE VIDEO! Druga najveća reka u Južnoj Americi je SKORO PRESUŠILA! (VIDEO)

U južnom Brazilu, odakle potiče reka Parana, poslednje tri godine zabeležene su padavine ispod proseka

Objavljeno:

Vodostaj druge najveće reke u Južnoj Americi, posle Amazona, najniži je od 1944. godine.

Reka Parana izvor je pitke vode za 40 miliona ljudi i izuzetno je važna za komercijalnu plovidbu i ribolov. Suša u regionu uzrokovala je niske vodostaje, a ribari su skoro pali na prosjački stup, javlja BBC.

Ekološki stručnjaci sumnjaju da je suša pogoršana krčenjem šuma i klimatskim promjenama. Parana je duga 4880 kilometara i protiče kroz jugoistočni Brazil, Paragvaj i Argentinu. Formira zajedničko ušće sa rekom Urugvaj pod imenom Rio de la Plata. To je najveći prošireni ušće na svetu.

- Parana je najveće, biološki najrazličitije i najvažnije močvarno područje u Argentini, rekao je za AFP geolog Carlos Ramonell.

U južnom Brazilu, gde raste reka Parana, poslednje tri godine zabeležene su ispodprosečne količine padavina. Kao rezultat toga, tok reke je pao sa prosečno 17.000 kubnih metara u sekundi na samo 6.200.

Nizak nivo vode uzrokuje probleme u proizvodnji energije jer hidrocentrala koja se proteže duž reke između Argentine i Paragvaja radi sa samo 50% kapaciteta. Potpredsednik Brazila Hamilton Mourao upozorio je u sredu da bi suša mogla dovesti do ograničenja električne energije u Brazilu.

Parana je ključni plovni put za transport žita, a loša situacija mogla bi primorati izvoznike da razmisle o korišćenju kopnenih puteva.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.