SMANJENJE TENZIJA NA BLISKOM ISTOKU: Sastali se ministri spoljnih poslova Japana i Irana
Ilustracija, Foto: Profimedia

DIPLOMATIJA

SMANJENJE TENZIJA NA BLISKOM ISTOKU: Sastali se ministri spoljnih poslova Japana i Irana

Motegi je u dvodnevnoj poseti Iranu

Objavljeno:

Ministri spoljnih poslova Irana i Japana, Mohamad Džavad Zarif i Tošimicu Motegi, razgovarali su u Teheranu o deeskalaciji tenzija u regionu Bliskog istoka.

Zarif i Motegi su razgovarali o bilateralnim, regionalnim i medjunarodnim pitanjima, javila je danas iranska agencija ISNA.

Motegi je u dvodnevnoj poseti Iranu, prvoj nekog japanskog zvaničnika Teheranu otkako je za iranskog predsednika izabran Ebrahim Raisi.

Šef japanske diplomatije će se sastati i sa Raisijem i Hoseinom Amirabdolahijanom, koga je novi predsednik Irana predložio za šefa diplomatije.

Poseta Motegija Iranu ima za cilj jačanje bilateralnih odnosa i produbljenje diplomatskih napora usmerenih na stabilizaciju situacije na Bliskom istoku.

Bivši japanski premijer Šinzo Abe posetio je Teheran 2019. godine i sastao se sa iranskim vrhovnim liderom, ajatolahom Alijem Hamneijem, u nadi da će smanjiti tenzije izmedju Irana i SAD.

Iranu, pandemijom korona virusa najteže pogodjenom zemljom na Bliskom istoku, Japan je nedavno donirao oko tri miliona doza antikovid vakcine kompanije Astrazeneka.

Bonus video:

00:30

SNIMAK KRAĐE U SKADARSKOJ: Pogledajte trenutak teškog lopovluka

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.