ZAVRŠENI RAZGOVORI PUTINA I MERKELOVE ─ glavna tema Avganistan! (FOTO)
Vladimir Putin i Angela Merkel, Foto: Profimedia

važan sastanak

ZAVRŠENI RAZGOVORI PUTINA I MERKELOVE ─ glavna tema Avganistan! (FOTO)

Ona je navela neke od tema razgovora, a to su situacija u Avganistanu i Libiji, kao i druga goruća pitanja aktuelne političke situacije u svetu

Objavljeno: 16:56h

Pregovori između predsednika Rusije Vladimir Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel u Moskvi, koji su trajali skoro tri sata, su završeni. Jedna od prioritetnih tema bio je Avganistan.

Kako je na početku konferencije za medije rekao predsednik Putin, razgovori su bili konstruktivni i „kao i uvek ─ odlični“.

Putin i Angela Merkel
foto: Profimedia

Putin je rekao da je jedna od prioritetnih tema u razgovoru sa Merkelovom bila tema Avganistana. On je podsetio da talibani kontrolišu skoro ceo Avganistan i da se mora poći od ove realnosti kako ne bi došlo do raspada zemlje.

„Naš današnji razgovor sa gospođom saveznom kancelarkom po tradiciji su bili konstruktivni i poslovni. Podrobno su, uključujući i uz učešće delegacija, razgovarali o stanju i perspektivama razvoja rusko-nemačkih odnosa, razmenili mišljenja o najširem krugu pitanja“, rekao je Putin na početku zajedničke konferencije za medije.

Ruski lider je istakao da je važno sprečiti teroriste da uđu u zemlje koje se graniče sa Avganistanom, uključujući i pod maskom izbeglica.

„Neophodno je prekinuti neodgovornu politiku spoljnog nametanja tuđih vrednosti, težnju da se u drugim zemljama gradi demokratija po tuđim obrascima, ne uzimajući u obzir ni istorijske, ni nacionalne ni verske karakteristike i potpuno zanemarujući tradicije po kojima žive drugi narodi“, dodao je on.

Ruske vlasti dobro poznaju Avganistan i znaju koliko je kontraproduktivno pokušavati da se ovoj zemlji spolja nametnu neuobičajeni oblici državne vladavine i javnog života, rekao je predsednik Rusije.

Putin i Angela Merkel
foto: Profimedia

„Nijedan takav društveno-politički eksperiment nikada nije imao uspeha i samo je doveo do uništenja država i degradacije njihovih političkih i društvenih sistema“, dodao je on.

Sa svoje strane, nemačka kancelarka saopštila je da je sa Putinom razgovarala o gasovodu „Severni tok 2“ i zaključivanju sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državima o tom projektu.

O Belorusiji

Protivrečnosti unutar beloruskog društva mogu se rešiti samo u okvirima ustava i bez spoljnog mešanja, rekao je Putin.

Ruski lider je objasnio da se na sastanku razgovaralo i o Belorusiji i da je tu temu dotakla kancelarka.

„Smatramo da se protivrečnosti unutar beloruskog društva mogu rešiti samo u okviru ustavnog i pravnog polja i da to mogu rešiti isključivo sami Belorusi bez spoljnog mešanja“, naglasio je Putin.

Komentarišući situaciju na beloruskim granicama, nemačka kancelarka osudila je postupke beloruskih vlasti u situaciji sa izbeglicama na granicama ove države.

„U kontekstu Belorusije, najoštrije sam osudila upotrebu ljudi u nevolji kao hibridnog oružja. Radi se o situaciji na belorusko-litvanskoj granici“, precizirala je Merkelova.

Putin i Angela Merkel
foto: Profimedia

Rešavanje situacije u Donbasu

Ruski predsednik rekao je i da je sa nemačkom kancelarkom razgovarao o situaciji na jugoistoku Ukrajine.

Predsednik je primetio da je nemačka kancelarka učinila mnogo da pomogne u rešavanju unutrašnje ukrajinske krize.

„Svi smo zajednički tražili mogućnosti da vratimo mir u Donbas. Nažalost, do sada to nismo mogli da postignemo“, dodao je on.

Sa svoje strane, Merkelova je rekla da postoji određena stagnacija u radu normandijskog formata za rešavanje situacije u Donbasu i da je potrebno da se on oživi.

„Razgovarali smo i o situaciji u Ukrajini. Normandijski format je jedini politički format koji imamo na raspolaganju za diskusiju o spornim temama. U ovom trenutku postoji neki zastoj. Nažalost, duž kontakt-linije ginu ukrajinski vojnici i ja sam se zalagala za nastavak, davanje više života ovom formatu“, istakla je nemačka kancelarka.

Putin je dodao da je u Rusiji uvek biti drago dolasku Merkelove i kada ona napusti mesto kancelara Nemačke.

Kako je ranije navedeno u Kremlju, format pregovora ne podrazumeva potpisivanje bilo kakvih dokumenata.

Merkelova je došla u posetu Rusiji poslednji put kao nemačka kancelarka. U septembru se u Nemačkoj održavaju izbori za Bundestag na kojima Merkelova neće učestvovati.

Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u petak u Moskvu gde se sastala sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a na početku sastanka izjavila je da uprkos nesuglasicama između Nemačke i Rusije ona ima o čemu da razgovara sa svojim ruskim kolegom.

Bonus video:

01:49

Politički analitičar o ulozi Makrona u procesu pregovora Beograda i Prištine

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.