BORBA PROTIV DISKRIMINACIJE: U Izraelu homoseksualci mogu da budu DAVAOCI KRVI!
Davanje krvi, Foto: Filip Plavčić

presekli

BORBA PROTIV DISKRIMINACIJE: U Izraelu homoseksualci mogu da budu DAVAOCI KRVI!

Horovic, drugi član Kneseta u istoriji koji je javno priznao da je gej, dodao je da je put do današnje odluke bio dugačak

Objavljeno:

Ministar zdravlja Izraela Nican Horovic objavio je danas da će biti ukinuta zabrana homoseksualcima da dobrovoljno daju krv.

- Diskriminacija protiv gej muškaraca i mogućnosti da doniraju krv je završena. Kada sam postao ministar, naredio sam uklanjanje degradirajućih i nebitnih pitanja iz formulara prilikom davanja krvi, što su ostaci stereotipa koji pripadaju istoriji - izjavio je Horovic, a preneo "Tajms of Izrael".

Horovic, drugi član Kneseta u istoriji koji je javno priznao da je gej, dodao je da je put do današnje odluke bio dugačak.

- Godinama smo pokušavali da se oslobodimo zabrana i sada smo najzad uspeli. Nema razlike kod ljudi, krv je krv. Ovo je istorijski trenutak za prava LGBT zajednice u Izraelu - poručio je ministar putem Tvitera.

On je dodao da će sve zabrane biti ukinute od 1. oktobra, a u formularu, umesto pitanja o istopolnim fizičkim odnosima, pisaće da svi davaoci krvi "moraju da čekaju tri meseca nakon visokorizičnih seksualnih odnosa sa novim partnerom ili više partnera."

Udruženje LGBTQ jednakost u Izraelu pozdravilo je objavu ministra.

- Okončanje diskriminacije prilikom davanja krvi je istorijski trenutak za gej zajednicu i izraelsko društvo na putu ka jednakosti. Krv stotine hiljada građana nije drugorazredna - navodi se u saopštenju udruženja.

Bonus video:

00:21

Građani motivisani da dobiju 3.000 dinaraza vakcinaciju

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.