Zaigrala mečka i pred njihovim vratima: Najstarija banka na svetu otpušta 2.600 radnika
Foto: Reuters

Kriza ih guši

Zaigrala mečka i pred njihovim vratima: Najstarija banka na svetu otpušta 2.600 radnika

Italijanska banka Monte Paski di Sijena najavila je masovno otpuštanje i zatvaranje oko 500 ogranaka, u nadi da će tako uspeti da se reorganizuje i popravi oslabljeno poslovanje
Objavljeno: 13:59h

Otpuštanje zaposlenih najavljeno je pošto je najstarija banka na svetu objavila da je u trećem kvartalu imala gubitak od 1,15 milijardi evra.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Zanimljivo je da u istom periodu prošle godine Monte Paski di Sijena imala profit od 255,8 miliona evra.

Pod novim generalnim direktorom Markom Morelijem, banka planira da snizi troškove kroz gašenje četvrtine od ukupno 2.000 ogranaka i otpuštanje zaposlenih.

foto: AP

- Cilj banke je neto dobit koja premašuje 1,1 milijardi evra u 2019. godini, u sklopu trogodišnjeg plana reorganizovanja poslovanja, saopšteno je iz te treće po veličini italijanske banke.

Na stres testovima koje je ranije ove godine sprovela Evropska bankarska agencija, Monte dei Paski je okarakterisana kao najslabija banka, a njeno finansijsko stanje je povećalo rizike po čitav bankarski sektor Italije. Krajem jula, ta banka je predstavila plan za spasavanje, koji je podrazumevao prebacivanje "loših" dugova, u vrednosti od 27,6 milijardi evra, u odvojeni fond, dok će istovremeno pokušati da pronađe investitore da je dokapitalizuju sa pet milijardi evra.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.