AMERI NISU IMALI ŠANSU ZA USPEH, TREBALO JE RANIJE DA PRIZNAJU PORAZ: Gorbačov (90) o TALIBANIMA!
Mihail Gorbačov, Foto: Printcreen/Youtube

stav

AMERI NISU IMALI ŠANSU ZA USPEH, TREBALO JE RANIJE DA PRIZNAJU PORAZ: Gorbačov (90) o TALIBANIMA!

Sada je važno izvući pouke iz onoga što se dogodilo i pobrinuti se da se slicne greške ne ponove - rekao je Gorbačov

Objavljeno:

Gorbačov (90) je, kako je prenela agencija RIA Novosti, izjavio da NATO i Amerikanci nisu imali šanse za uspeh i da su loše upravljali sopstvenom kampanjom u Avganistanu, prenosi agencija Rojters.

- Oni (NATO i Sjedinjene Države) trebali su ranije priznati neuspeh. Sada je važno izvući pouke iz onoga što se dogodilo i pobrinuti se da se slicne greške ne ponove - rekao je Gorbačov za RIA Novosti. Napominje da je američka kampanja od početka bila "neuspešno preduzeće iako ga je Rusija podržavala tokom prvih faza".

- Kao i mnogi drugi slični projekti, u njegovom središtu je ležalo preuveličavanje pretnje i loše definisane geopolitičke ideje. Tome su pridodati i nerealni pokušaji demokratizacije društva sačinjenog od mnogih plemena - poručio je Gorbačov.

Talibani "do zuba" naoružani

Talibani su preuzeli oružje i tehniku republikanske vojske koja je kapitulirala. Uskoro će imati i dobro opremljene snage, ali i neke druge mogućnosti.

Ekstremisti su na društvenim mrežama objavljivali fotografije i video snimke sa velikim brojem trofeja koje su preuzeli na američkim bazama. U Kunduzu su preuzeli na desetine oklopnih vozila, srednji tenk T-55 i bespilotnu letelicu „Sken igl“. Na bazi u Bagramu su zatekli na stotine jedinica specijalne tehnike, rezervne delove i opremu, dok su u gradu Mazari Šarif pronašli helikoptere i lake borbene avione.

Bonus video:

02:29

ŠTA ĆE SE DESITI POSLE PADA KABULA: Darko Obradović u Usijanju dana, DA LI U AVGANISTANU SLEDI NOVI GRAĐANSKI RAT

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.