AMERIKANCI DOŠLI DO KINESKIH PODATAKA O POREKLU KORONE! Do novih saznanja ih deli samo JEDNA STVAR!
Vuhan, Foto: EPA/Shepherd Zhou

ŠTA JE ISTINA?

AMERIKANCI DOŠLI DO KINESKIH PODATAKA O POREKLU KORONE! Do novih saznanja ih deli samo JEDNA STVAR!

Taj ogromni katalog informacija sadrži genetske podatke dobijene iz uzoraka virusa proučavanih u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu, gradu iz kojeg se koronavirus počeo širiti svetom, potvrdilo je nekoliko izvora CNN -u. Neki američki zvaničnici veruju da je koronavirus potekao upravo iz te laboratorije.

Objavljeno:

Američke obaveštajne službe poseduju velike količine genetskih podataka koji bi mogli biti ključna misterija o poreklu koronavirusa, ekskluzivno je saznao CNN. Službe sada detaljno pregledaju ove podatke, ali prvo moraju da ih dešifruju.

Taj ogromni katalog informacija sadrži genetske podatke dobijene iz uzoraka virusa proučavanih u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu, gradu iz kojeg se koronavirus počeo širiti svetom, potvrdilo je nekoliko izvora CNN -u. Neki američki zvaničnici veruju da je koronavirus potekao upravo iz te laboratorije.

Hakovani računari? Još uvek nije jasno kako su američki obaveštajci došli do podataka, ali CNN kaže da su računari preko kojih se takve baze podataka stvaraju i obrađuju obično povezani sa serverima zasnovanim na cloud tehnologiji, aludirajući na mogućnost da su možda hakovani.

Ali „prevođenje“ ogromne količine sirovih podataka u korisne informacije, što je samo deo napora obaveštajne zajednice da otkrije poreklo korone, podrazumeva čitav niz izazova. Jedan od njih je prikupljanje dovoljno računarske snage za obavljanje takvog posla. Zato se američka obaveštajna služba oslanja na superračunare Nacionalne laboratorije Odeljenja za energetiku, koja ujedinjuje 17 elitnih američkih istraživačkih institucija.

Problem sa ljudima Postoji i problem sa čovečanstvom. Obaveštajnim službenicima ne samo da su potrebni naučnici koji su dovoljno vešti da tumače složene podatke o sekvenciranju genetskog materijala virusa, već moraju poznavati i mandarinski, budući da su podaci na kineskom jeziku i koriste specifičan rečnik.

"Naravno da postoje naučnici koji imaju dovoljno znanja i veština. Ali oni koji takođe razumeju mandarinski jezik izvor koji je upoznat sa američkim obaveštajnim naporima rekao je za CNN.

90 dana da se otkrije poreklo pandemije CNN podseća kako su američki zvaničnici odredili rok od 90 dana da otkriju poreklo koronavirusa. Nadaju se da će pregled informacija iz Kine pomoći u odgovoru na ključna pitanja: kako je virus prešao sa životinje na čoveka? Odgovor na to pitanje ključan je za konačno utvrđivanje da li je koronavirus "procurio" iz laboratorije ili je sa životinja prešao na ljude prirodnim putem, rekli su izvori CNN -a.

Istražitelji povezani sa američkim vlastima, ali i oni koji to nisu učinili, dugo su tražili genetske podatke sadržane u 22.000 uzoraka virusa koje su Kinezi proučavali u laboratoriji u Vuhanu. Prema CNN -u, kineske vlasti su 2019. uklonile podatke s interneta i odbile ih predati istražiteljima Svjetske zdravstvene organizacije, baš kao i ostale sirove podatke o ranim slučajevima koronavirusa.

"To neće biti konačni dokaz" Izvori upoznati sa istragom rekli su da pregled genetskih podataka iz Kine neće biti dovoljan da se definitivno dokaže da je koronavirus potekao iz laboratorije u Vuhanu ili da se širio prirodnim putem. Zvaničnici će morati da stave ove podatke u kontekst drugih dokaza kako bi precizirali poreklo pandemije koja je paralisala ceo svet.

Ali, kako CNN piše, ovo je "kritični deo zagonetke" na koji se usredsredila administracija predsednika Joea Bidena.

"Najvažniji tehnički podaci u ovom kontekstu su informacije o genetskom sekvenciranju i kontekstualne informacije o porijeklu uzoraka, odnosno vremenu i kontekstu u kojem su uzeti. Sa ovim podacima mogli bismo imati jasniju naraciju o porijeklu SARS -a i covida -19 ", rekao je CNN. -u izvoru koji je upoznat sa istragom.

Američki zvaničnici: Laboratorijska teorija je podjednako verodostojna kao i teorija prirodnog širenja Visoki američki zvaničnici i dalje su podeljeni između dve teorije o poreklu korone, i naravno moguće su kombinacije dve teorije - one o laboratoriji i one o prirodnom širenju virusa.

CNN je prošlog meseca izvestio da viši zvaničnici Bajdenove administracije koji nadziru istragu o poreklu korone veruju da je teorija o virusu koji se slučajno proširio iz laboratorije u Vuhanu najmanje verodostojna kao i teorija da je virus nastao u prirodi. To je dramatičan pomak u odnosu na prošlu godinu, kada su američke demokrate pokušale umanjiti teoriju curenja virusa iz laboratorije.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Index vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.