Od Afrike preko Azije: Zanemećete kad vidite KAKO SU NAŠI PRECI STIGLI U SRBIJU! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Neverovatni putevi!

Od Afrike preko Azije: Zanemećete kad vidite KAKO SU NAŠI PRECI STIGLI U SRBIJU! (VIDEO)

Prelepa animacija objašnjava kako su se ljudi nastanjivali širom Zemlje
Objavljeno:

Sloveni, kojih danas ima oko 360 miliona, po čemu su možda i najbrojnija etno-lingvistička grupa u Evropi, sa bliskim jezikom i kulturom, u 21. veku naseljavaju područja od srednje i južne Evrope, sve do severne i srednje Azije.

Staroslovenski horoskop: Spoznajte kakva vas sudbina čeka! (FOTO) (GIF)

Današnji Sloveni su podeljeni na Zapadne Slovene (Poljaci, Slovaci i Česi), Istočne Slovene (Belorusi, Rusi i Ukrajinci) i Južne Slovene (Bugari, Makedonci, Slovenci, Srbi, Hrvati i Crnogorci).

Zajedničko poreklo vode od Praslovena (Veneta), koji su navodno na ove prostore došli preko Karpata, Dunava i Crnog mora. Najpre se spominju u vizantijskim knjigama iz 5. veka (u Prokopijevim spisima), gde se spominju dve grupe: Anti i Sklaveni, gde su opisani kao "varvari koji često menjaju mesto".

Šta je Srbima najvažnije i bez čega ne mogu? 11 stvari bez kojih bismo sigurno odlepili! (FOTO) (VIDEO)

Od ranog Srednjeg veka, tačnije 6. veka, šire se i tokom Velike migracije Slovena naseljavaju prostore istočne i srednje Evrope i jugoistočne Evrope. Istočni Sloveni su naselili Sibir i srednju Aziju. Južni su bili najagresivniji, kako svedoče vizantijski spisi, pa su praktično opkolili granice nekadašnje imperije tokom svoje ekspanzije.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.