PREDSEDNIK KUBE NAPAO "SRAMNE DELIKVENTE": Za proteste okrivio Ameriku i društvene mreže!
Kuba, Foto: epa

ŠTA ĆE BITI?

PREDSEDNIK KUBE NAPAO "SRAMNE DELIKVENTE": Za proteste okrivio Ameriku i društvene mreže!

Uprkos tome što su demonstranti uzvikivali "Dole diktatura" i "Dole Dijaz-Kanel", lider zemlje je za proteste okrivio "kubansko-američku" mafiju u usponu i "influensere i jutjubere"

Objavljeno:

Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel napao je "sramotne delikvente" za koje tvrdi da pokušavaju da "slome" komunističku revoluciju njegove zemlje, nakon što su na karipskom ostrvu održani najveći antivladini protesti u skoro tri decenije.

Dok zvaničnici Kube krive SAD za demonstracije u nedelju, Džo Bajden je pozvao lidere da čuju "poziv na slobodu" svojih građana.

- Kubanski narod hrabro potvrđuje osnovna i univerzalna prava - rekao je Bajden u izjavi.

U televizijskom obraćanju u ponedeljak uveče, Dijaz-Kanel, koji je nedavno nasledio Raula Kastra na mestu glavnog čoveka komunističke partije, opisao je proteste kao deo zavere koju su podstakle Sjedinjene Države, a pokrenule su je društvene mreže, radi podsticanja nezadovoljstva javnosti i svrgavanja kubanskog režima.

- Pristup nije bio miran - rekao je predsednik Kube, kritikujući "potpuno vulgarno" ponašanje nekih demonstranata koje je optužio za bacanje kamenja na policiju i uništavanje vozila.

Dijaz-Kanel je priznao da su drugi demonstranti imali legitimnu zabrinutost zbog nestašice hrane i isključenja struje, iako je za te probleme okrivio američke sankcije.

- Legitimno je osećati nezadovoljstvo - rekao je u emisiji moćni prvi sekretar stranke.

Uprkos tome što su demonstranti uzvikivali "Dole diktatura" i "Dole Dijaz-Kanel", lider zemlje je za proteste okrivio "kubansko-američku" mafiju u usponu i "influensere i jutjubere".

On je za nemire optužio SAD i sankcije Vašingtona koje u različitim formama traju još od 1962. godine, ocenivši da Amerika vodi politiku "ekonomskog gušenja Kube".

- Pozivamo sve revolucionare u zemlji, sve komuniste, da izađu na ulice gde god nastoje da se izazovu ove provokacije - rekao je predsednik.

Više desetina ljudi uhapšeno je tokom protesta u nedelju.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.