PROTESTI U GRUZIJI: Traže ostavku premijera zbog SMRTI NOVINARA, pretukli ga anti LGBT demonstanti
Ilustracija, Foto: EPA/Mario Guzman

HAOS U GRUZIJI

PROTESTI U GRUZIJI: Traže ostavku premijera zbog SMRTI NOVINARA, pretukli ga anti LGBT demonstanti

Snimatelj Aleksandar Laškarava pronadjen je mrtav ranije danas u svom domu, prenela je televizija TV Pirveli za koju je radio

Objavljeno: 21:42h

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je večeras ispred gruzijskog parlamenta tražeći ostavku premijera zbog smrti novinara koga su napali i tukli anti LGBT demonstranti.

Snimatelj Aleksandar Laškarava pronadjen je mrtav ranije danas u svom domu, prenela je televizija TV Pirveli za koju je radio.

On je bio jedan od nekoliko desetina novinara koga su prošlog ponedlejka napali protivnici najavljenog LGBT marša u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju.

Organizatori marša otkazali su tada taj dogadjaj navodeći da vlasti nisu osigurale dovoljne bezbednosne garancije.

Protivnici marša blokirali su glavnu ulicu u Tbilisiju, optužili novinare koji izveštavaju sa protesta da vrše pro-LGBT propagandu i gadjali ih štapovima i flašama.

Prema Laškaravinoj koleginici Mirandi Bagaturija, njega je tukla rulja od 20 ljudi.

Lokalne televizije kasnije su ga prikazale sa modricama na licu i krvlju na zemlji oko njega. Mediji su javili da je zadobio brojne povrede i da je morao da bude operisan ali da je otpušten iz bolince u četvrtak.

Tačan uzrok njegove smrti nije za sada poznat. Policija je pokrenula istragu o njegovoj smrti koju su i premijer Irakli Garibašvili i predsednica Salome Zurabišvili opisali kao "tragediju".

Tbilisi prajd grupa saopštila je u ponedeljak da su ;vlada i Gruzijska Pravoslavna crkv podržali protivnike planiranog marša.

Velika grupa demonstranata koja se okupila danas u Tbilisiju tražila je od vlasti da osude odgovorne za napad na novinare i pozvala premijera da podnese ostavku. Neki demonstranti su optužili premijera da je doprineo nasilju time što je javno osudio LGBT marš.

Bonus video:

01:02

GUŽVE NA GRANICI SE SMIRUJU! Kurir televizija proveravala: Koliko se čeka na srpsko-hrvatskoj granici

(Espreso/Beta/AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.