NAPADNUTNO NAJMANJE 10 CRKAVA U KANADSKOJ POKRAJINI: Građani besni zbog ISTORIJSKE NEPRAVDE! (VIDEO)
Crkva, Foto: Printscreen/Twitter

PALE SVE PRED SOBOM

NAPADNUTNO NAJMANJE 10 CRKAVA U KANADSKOJ POKRAJINI: Građani besni zbog ISTORIJSKE NEPRAVDE! (VIDEO)

Premijer Alberte Džejson Keni rekao je da su napadi "zastrašujući"

Objavljeno:

Najmanje 10 crkava našlo se na meti vandala u kanadskoj pokrajini Alberta, tokom napada koje policija povezuje sa besom građana zbog istorijske nepravde počinjene nad autohtonim stanovništvom.

Crkve u gradu Kalgari obojene su narandžastom i crvenom bojom, saopštili su istražitelji.

Premijer Alberte Džejson Keni rekao je da su napadi "zastrašujući".

Policija u Kalgariju navela je da su se incidenti dogodili negde između srede uveče i četvrtka ujutru i da su "sve vandalizovane lokacije deo hrišćanske vere", prenosi Bi-Bi-Si.

Do napada je došlo nakon što su neobeleženi grobovi pronađeni u blizini bivših internata, kojima je upravljala Rimokatolička crkva, a koje su bila prisiljena da pohađaju deca autohtonih naroda.

U kanadskoj provinciji Manitobi srušene su i statue kraljice Viktorije i kraljice Elizabete Druge.

Kanadska domorodačka zajednica objavila je u četvrtak da su ispod još jednog bivšeg internata, trećeg po redu, pronađeni neoznačeni grobovi, njih ukupno 182.

Grobovi su pronađeni ispod škole misije Sejnt Judžins, kojom je Katolička crkva upravljala od 1912. do početka 1970-ih.

Ovi posmrtni ostaci otkriveni su nakon što je više stotina neobeležnih grobova, u kojima se veruje da se nalaze posmrtni ostaci dece autohtonih naroda, pronađeno na mestu gde su se nalazila dva nekadašnja internata u Kanadi, nakon čega su mnogi pripadnici Prvih naroda, kanadskih domorodačkih plemana , pozvali da se obustave proslave Dana Kanade.

Krajem maja su u Kanadi pronađeni ostaci 215 dece, neke stare tek tri godine, zakopani na mestu nekadašnjeg internata za domorodačku decu. Škola je zatvorena 1978, a ostaci dece pronađeni su uz pomoć posebnog radara.

Pre nekoliko dana domorodačka zajednica je objavila otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mestu nekadašnjeg internata, što je ponovo šokiralo Kanadu razotkrivši delić agonije koju su prolazila deca autohtonog stanovništva u katoličkim školama.

Bonus video:

01:02

BRAĆA KAZIĆ PODIGLI CELU REDAKCIJU ESPRESA NA NOGE!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.