PRVA TRANSRODNA OSOBA U ISTORIJI KOJA JE POSTALA MIS! Da li biste pomislili da je NEKADA BILA MUŠKO?! (FOTO)
Misica, Foto: Printscreen Instagram

neverovatna priča

PRVA TRANSRODNA OSOBA U ISTORIJI KOJA JE POSTALA MIS! Da li biste pomislili da je NEKADA BILA MUŠKO?! (FOTO)

- Istorija je zapisana - piše na njenom zvaničnom Instagram nalogu

Objavljeno: 18:15h

U saveznoj državi Nevadi, prvi put u istoriji dogodilo se da je transrodna osoba odnela pobedu na izboru za Miss lepote.

Ovo je još jedan veliki korak za transrodnu zajednicu, nakon što se prošle godine pojavila vest da će bacačica kugle, Laurel Hubard, biti prva transrodna osoba koja će učestvovati na Olimpijskim igrama.

Kataluna Enrikez (27) proglašena je pobednicom na takmičenju za izbor lepote na izboru koji je održan u Las Vegasu. Osim što je prva transrodna osoba koja je pobedila na takmičenju, ona je ujedno i prva trans osoba koja je uopšte učestvovala na ovakvom takmičenju.

- Istorija je zapisana - piše na njenom zvaničnom Instagram nalogu.

Miss Nevade pobedu je odnela u haljini duginih boja koju je sama kreirala. Profesionalno se bavi modelingom i vlasnica je brenda KatalunaKouture.

Enrikez je u svojoj biografiji otvoreno rekla da je bila žrtva fizičkog i seksualnog nasilja i da je ponosna transrodna crna žena.

- Ja sam žena koja želi da slomi barijere i predstavi one čiji glas često ne može da se čuje - napisala je, dodajući da podržava brojne neprofitne organizacije.

Inače, osim što se bavi modom, radila je i u zdravstvenoj administraciji. Sada će biti jedna od takmičarki koja će se boriti za titulu Miss Amerike.

- Veliko hvala onima koji su me podržavali od prvoga dana. Moja zajednica je uvek u mom srcu. Moja pobeda je naša pobeda. Upravo smo napisali istoriju. Srećan vam mesec ponosa - napisala je Kataluna na svom Instagramu.

Kako prenosi NBC News, od malena je sanjala da će videti da se jedna transrodna žena takmiči na izboru za Miss.

- Kada sam bila mlada, rekla sam da se nadam da ću jednom na tome takmičenju vidjeti nekoga ko je meni sličan. Na kraju je ispalo da sam ja postala ta osoba - rekla je Enrikez.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.